Gerucht

Meer details over de DJI Spark uitgelekt

Afgelopen week brachten we het gerucht dat DJI nog deze zomer met een ultracompacte drone op de markt gaat komen, de DJI Spark. Inmiddels zijn er wat meer details uitgelekt met betrekking tot deze drone, waarmee DJI de onderkant van de markt wil veroveren.Hieronder vind je alle informatie die op dit moment over de DJI Spark circuleert op internet, waaronder de specificaties van de camera en de verwachte verkoopprijs.

  1. Het formaat van de drone is 130×150 mm. De diagonaal van motor tot motor is ca. 200 mm, zeg maar het formaat van een race drone. De Spark is echter geen race drone maar een selfie drone.
  2. De Spark komt in twee kleuruitvoeringen: zwart en wit.
  3. Het gewicht van de Spark zal vergelijkbaar zijn met dat van andere drones in dit segment, mogelijk tussen de 250 en 400 gram.
  4. De FCC certificatie is gedateerd op 24 maart 2017. Dat betekent dat de hardware in principe gereed is en DJI nu werkt aan het finetunen van de software en de productie.
  5. De Spark kan opgeladen worden met behulp van een USB kabeltje. Onderweg kan de gebruiker er ook voor kiezen om de accu te verwisselen.
  6. De contactpunten aan de onderzijde van het toestel wekken de suggestie dat de drone opgeladen kan worden door deze op een basisstation te plaatsen.
  7. De Spark maakt mogelijk gebruik van infraroodsensoren voor obstakeldetectie in de voorwaartse vliegrichting. Dergelijke sensoren zien we ook terug aan de zijkanten van de Phantom 4 Pro.
  8. Net zoals de Mavic kan de Spark bediend worden met of zonder controller. De gebruiker kan er dus ook voor kiezen om de drone te besturen met alleen de DJI Go app.
  9. De controller van de Spark (indien je de uitgebreide versie koopt) is dezelfde als die bij de Mavic Pro wordt geleverd.
  10. Voor de positiebepaling maakt de Spark gebruik van GPS en Glonass, net zoals alle andere drones uit het aanbod van DJI.
  11. De Spark is voorzien van ultrasoonsensoren voor de hoogtebepaling en naar beneden gerichte camera’s voor het visual positioning system (VPS).
  12. Voor de opslag van beelden is het mogelijk om een micro-SD card te plaatsen.
  13. De gimbal lijkt langs twee assen gestabiliseerd te zijn. Rotaties om de top-as worden niet gecompenseerd door de gimbal.
  14. De gebruiker kan ervoor kiezen om de DJI Goggles te dragen tijdens het vliegen, voor een echte FPV-ervaring.
  15. De Spark beschikt ook over een Sport Mode, maar deze kan alleen geselecteerd worden indien men vliegt met de controller.
  16. De propellers zijn inklapbaar en zijn 12 cm in diameter.
  17. Het frame is gemaakt van een zeer stevige kunststof; de Spark kan hoogstwaarschijnlijk wel tegen een stootje.
  18. De camera beschikt mogelijk over 2 sensoren, één voor groothoekopnamen en één voor zoom. Iets soortgelijks zagen we eerder op de iPhone 7 Plus.
  19. De voornaamste concurrenten voor de DJI Spark zijn de Yuneec Breeze en Xiro Xplorer Mini.
  20. Mogelijk beschikt de Spark ook over ActiveTrack, voor het maken van actie-opnamen.
  21. De drone kan filmen in 4K en maakt foto’s met 12 megapixels.
  22. De vliegtijd zal rond de 15 minuten op één acculading bedragen.
  23. Het is mogelijk om foto’s te maken met de zogenaamde Gesture Mode. Op die manier kun je eenvoudig een selfie maken door even met vier vingers een vierkant te gebaren naar de drone.
  24. De drone komt hoogstwaarschijnlijk nog deze zomer op de markt.
  25. Er komen twee varianten van de Spark. Ten eerste de kale versie met één accu en zonder controller, voor 450 dollar. De uitgebreide variant zou 600 dollar gaan kosten en daarvoor krijg je twee extra accu’s en een controller.
  26. Ook de naam ‘Mavic Mini’ doet de ronde, iets wat voorkomt uit de productaanduiding ‘MM1A’ die op sommige stickers zichtbaar is.
  27. De blog waarop voor het eerst foto’s van de Spark uitlekten – SB-DJI.com – is inmiddels offline gehaald. Mogelijk heeft DJI hier de hand in gehad.

Bronnen: alexandresuplicy.com, wetalkuav.com, mavic-guide.co.uk, djileaks.com. Zie ook djispark.nl.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier