Nieuws

Drones met bloedmonsters mogen over Zwitserse steden vliegen

De Zwitserse luchtvaartautoriteit FOCA heeft het Amerikaanse bedrijf Matternet toestemming gegeven om autonome delivery drones zowel overdag als ’s nachts vluchten te laten uitvoeren boven stedelijk gebied. De drones zullen door Swiss Post gebruikt worden om bloedmonsters en kleine pakketjes van en naar ziekenhuizen in de Zwitserse stad Lugano te laten vliegen.

BVLOS vliegen

De vergunning geeft Matternet de mogelijkheid om haar drones buiten het zicht van de operator (BVLOS) te laten vliegen. Ook mogen de drones zelfstandig hun vlucht uitvoeren, zonder dat er een menselijke piloot aan de knoppen zit. Ook geldt de restrictie dat dronevluchten alleen overdag uitgevoerd mogen worden niet voor de toestellen van Matternet.

Bereik van 20 km

De M2 drones van Matternet die Swiss Post wil gaan inzetten hebben een maximaal vliegbereik van ongeveer 20 kilometer. De nuttige payload bedraagt 2 kg. De gemiddelde vliegsnelheid is 36 km/uur. Het gaat om quadcopters die voorzien zijn van redundant uitgevoerde vliegcomputers en sensoren. Als alle systemen falen, werpt de drone een parachute uit. Zowel het opstijgen als landen gaat geheel automatisch, daarbij geholpen door infraroodsignalen die het basisstation uitzendt.

De drones zullen aanvankelijk ingezet worden om bloedmonsters en andere spoedeisende goederen tussen verschillende ziekenhuizen te vervoeren. Tot op heden worden deze goederen via wegtransport vervoerd, wat soms tot teveel vertraging leidt. De inzet van helikopters is echter veel te kostbaar, dus ligt het voor de hand om vervoer via drones te gaan testen.

Het medisch personeel plaatst de bloedmonsters in een speciaal daarvoor ontwikkelde transportkoffer. Vervolgens kan men via een app de delivery drone oproepen, die het pakketje automatisch oppikt. De drone vliegt dan via een vooraf ingeprogrammeerde route naar de gewenste afleverlocatie.

Primeur

Alhoewel het niet voor het eerst is dat drones zullen worden ingezet om medische goederen te vervoeren, is het wel voor het eerst dat een bedrijf toestemming krijgt om delivery drones in te zetten boven stedelijk gebied in een westers land. Matternet-ceo Andreas Raptopoulos is blij met de primeur: “Dit is een belangrijke stap voor ons. We mogen onze technologie in heel Zwitserland inzetten. Dit is een grote stap voorwaarts als het gaat om e-commerce en medisch spoedvervoer.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier