Tech

Zelf een drone ontwerpen? Met deze software kun je alvast het vlieggedrag simuleren

Alhoewel de categorie ‘ready to fly’ drones de laatste jaren letterlijk en figuurlijk een hoge vlucht heeft genomen, zijn er nog altijd veel knutselaars die het veel leuker vinden om vanaf scratch hun eigen drone te bouwen. Om je daarbij te helpen heeft het MIT een stuk software ontwikkeld waarmee je nieuwe ontwerpen kunt testen voordat je er daadwerkelijk mee de lucht in gaat.

Het systeem is het resultaat van een onderzoeksproject dat negen maanden in beslag nam. De software stelt je in staat om uit een database van motoren, propellers en controllers je eigen drone samen te stellen, in iedere gewenste afmetingen, vorm en gewicht. Daarna geeft de software aan of het toestel überhaupt zal kunnen vliegen en geeft het tips voor wat betreft de gewichtsverdeling. De software kan zelfs inschatten hoe lang de drone zal kunnen vliegen op een acculading en wat de materiaalkosten zullen zijn.

Ontwerpen simuleren
De simulatiesoftware is daardoor niet alleen interessant voor hobbyisten die een buitenissige drone willen ontwikkelen, ook kunnen professionele ontwikkelaars van drones hun voordeel doen met de software. Het kan immers buitengewoon interessant zijn om verschillende setups en configuraties op de computer te testen voordat er überhaupt tijdrovende en kostbare testvluchten gemaakt moeten worden.

Het is de bedoeling dat de software van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van het MIT gratis beschikbaar komt. Volgens de planning van het team zou dat deze zomer het geval moeten zijn.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier