Pro

ILT stelt leidraad voor RPAS operationeel handboek beschikbaar

De Inspectie Leefomgeving en Transport – verantwoordelijk voor de goedkeuring van handboeken van bedrijven die onder het volledige RPAS Operator Certificate (ROC) willen vliegen – heeft onlangs een concept leidraad gepubliceerd die drone-operators als naslagwerk kunnen gebruiken tijdens het opstellen van een RPAS operationeel handboek.

Operations manual
Bedrijven die onder het volledige ROC drone-operaties willen gaan uitvoeren, om bijvoorbeeld hoger dan 50 meter of dichtbij objecten te mogen vliegen, moeten onder andere beschikken over een operations manual waarin alle operaties, veiligheidsprocedures en de organisatie tot in detail beschreven staan. Het schrijven van zo’n operationeel handboek is geen sinecure, en is een tijdrovend en daardoor kostbaar proces.

Om het opstellen van zo’n bedrijfshandboek wat vlotter te laten verlopen heeft de ILT nu een tijdelijke website online gezet, Helder over drones. Op deze website staat een interactieve inhoudsopgave van de leidraad, en in de toekomst komt er ook een checklist beschikbaar waarmee bedrijven zelf kunnen controleren of alle benodigde onderdelen voorkomen in het handboek.

Onderwerpen in de leidraad
Door middel van kleuren is aangegeven welke onderdelen van de leidraad zijn op algemene informatie over het handboek en het ROC, op onderwerpen die specifiek zijn voor de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen en op zaken die specifiek bedoeld zijn voor de uit te voeren operaties. Deze zullen per operator verschillen. In de leidraad is uiteraard veel ruimte ingebouwd voor zaken die de veiligheid betreffen, in het bijzonder de organisatiestructuur, vluchtvoorbereiding en mitigerende maatregelen.

De leidraad is een welkome handreiking vanuit de ILT naar bedrijven die bijvoorbeeld tegen de grenzen van het ROC-light aanlopen, maar niet zo goed weten hoe de overstap naar het volledige ROC gemaakt kan worden. Naast een (goedgekeurde) operations manual dient men dan ook te beschikken over gecertificeerde drones en dienen de piloten te beschikken over het uitgebreidere RPA-L vliegbrevet. In de praktijk bleek met name het opstellen van het operationeel handboek een belemmering te zijn, wat ook voor veel vragen richting ILT zorgde.

Feedback wenselijk
Op de website met daarop de leidraad laat de ILT weten dat het om een werkdocument gaat dat zeker nog niet definitief is. Input en feedback vanuit de drone-operators wordt dan ook op prijs gesteld.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier