Drones met camera weer toegestaan in Zweden

Het gebruik van een cameradrones was in Zweden lange tijd zo goed als onmogelijk doordat drones door de wet gelijk gesteld werden aan beveiligingscamera’s, waardoor eenieder die met een drone wou vliegen over allerlei strikte vergunningen moest beschikken. Aan die situatie is nu een einde gekomen, door een aanpassing van de wet.

In de nieuwe regels voor securitycamera’s is nu een uitzondering gemaakt voor camera’s die aan drones bevestigd zijn, meldt de website van de regering. Volgens de nieuwe bepaling gelden de regels niet als de drone wordt bestuurd door een civiele partij. Ter bescherming van de privacy van burgers zijn nu de regels zoals vastgelegd in de privacywet van 1998 van toepassing op drones.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Drones met camera weer toegestaan in Zweden

 • 21 mei 2017 om 22:01
  Permalink

  Hoi Wiebe,

  Zoals je waarschijnlijk wel weet staat Ajax in de finale van de Europa league.
  Wij spelen woensdag 24 mei in Stockholm. Het zou mooi zijn als ik wat opname kan maken van de Fanzone e.d. (uiteraard in achtneming van de regels) .
  Na het eerder verbod mag er weer gevlogen worden in Zweden, maar ik kan nergens de Zweedse regels vinden behalve dan op de website van de Zweedse regering, maat dat is in het Zweeds. Weet jij toevallig waar de regels kan vinden in het Nederlands, Engels of Duits? Ik weet dat het kort dag is, maar wat Luchtopname van deze bijzondere prestatie zou natuurlijk fantastisch zijn.
  Alvast bedankt voor de terugkoppeling.
  Met sportieve groet
  Ronald Bouwman

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier