Politie zet tethered drones in tijdens Boston Marathon

Vandaag vindt in de Amerikaanse stad Boston de jaarlijkse Boston Marathon plaats, een evenement dat sinds jaar en dag veel hardlopers en veel publiek trekt. Om onregelmatigheden en aanslagen te voorkomen gaat de politie voor het eerst gebruik maken van tethered drones, die desnoods urenlang in de lucht kunnen blijven vliegen.

PARC drone
De drones in kwestie worden geleverd door CyPhy Works. De Persistent Aerial Reconnaissance and Communications – kortweg PARC –  drones zijn speciaal ten behoeve van beveiligingswerk voorzien van zoomcamera’s en infraroodsensoren. Door middels van een dunne lijn (een ’tether’) zijn de drones verbonden aan een grondstation. Niet alleen krijgt de drone op die manier zijn energie aangevoerd, ook gaat alle datacommunicatie door de lijn zodat de verbinding niet gehackt kan worden.

Een bijkomend voordeel is dat de tethered drones niet per ongeluk weg kunnen vliegen. Zelfs met slecht weer kunnen de drones ingezet worden, en ze zijn ook in staat om een bewegend onderwerp te volgen: met de aanslagen van 2013 in het achterhoofd komen dergelijke features bijzonder goed van pas. De drones werden vorig jaar al ingezet tijdens de Tokyo Marathon.

Rijkswaterstaat
Ook in Nederland wordt met veel interesse naar het fenomeen tethered drone gekeken. Rijkswaterstaat wil onder andere gaan experimenteren met ‘drones aan een touwtje‘, bijvoorbeeld om verkeersstromen te monitoren. Mogelijk kunnen er voor tethered drones uitzonderingen gemaakt worden in de regelgeving, aangezien het risico op een fly away nagenoeg nul is, zeker als de drone voor zijn energievoorziening afhankelijk is van een basisstation op de grond.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier