ProProductnieuws

Canon introduceert high-end night vision drone

DJI is momenteel heer en meester als het gaat om de ontwikkeling en verkoop van cameradrones. Het is daarom niet eenvoudig om als nieuwkomer een graantje van de snel groeiende markt voor drones mee te pikken. Toch gaat Canon het proberen, maar dan niet met de zoveelste quadcopter voor hobbyisten: het bedrijf heeft een hexacopter geïntroduceerd die gebruikt kan worden met een ultra-lichtgevoelige camera uit het assortiment van Canon.

Vier miljoen ISO

De drone in kwestie heet PD6E2000-AW-CJ1. Het gaat om een zesmotorig toestel die camera’s tot tien kilo kan vervoeren, ook bij slechte weersomstandigheden. In eerste instantie biedt Canon de drone aan in combinatie met de ME20F-SH camera, die een lichtgevoeligheid biedt van maar liefst vier miljoen ISO. Deze camera kan in het donker full color HD video opnemen van objecten die met het blote oog amper waarneembaar zijn.

Canon richt zich met het platform in eerste instantie op search&rescue toepassingen. Zeker ’s nachts is het van groot belang dat er zoveel gebruik gemaakt kan worden van restlicht, en dat is precies waar de ME20F-SH camera voor ontwikkeld werd. Goedkoop is de camera echter niet: de body alleen al kost rond de 20.000 dollar, en dan heb je nog geen optiek.

Flink prijskaartje

De drone zelf is trouwens ook niet heel voordelig. Op het prijskaartje van de hexacopter staat eveneens een bedrag van rond de 20.000 dollar. Canon richt zich dus niet op de (semi)professionele filmmaker, die momenteel al prima bediend wordt door de drones en camera’s uit het assortiment van DJI: voor een paar duizend dollar koop je al een drone uit de Inspire- of Matrice-serie, en daar kunnen filmmakers eigenlijk alles mee wat ze maar willen.

Of het bij deze high-end night vision drone blijft is natuurlijk zeer de vraag. Ook Canon zal te maken hebben met teruglopende verkoopaantallen van camera’s, terwijl de markt voor cameradrones nog altijd in de lift zit. Wie weet krijgt DJI er binnenkort een concurrent bij, wat op zich niet zo heel slecht zou zijn, aangezien alle andere concurrentie het momenteel af lijkt te leggen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier