Onderzoek

Dit gebeurt er als je drone door de bliksem geraakt wordt

In de handleiding van je drone staat als het goed is dat je beter niet kunt vliegen tijdens stormachtig of regenachtig weer. Het spreekt voor zich dat je tijdens een onweersbui je drone ook maar beter aan de grond kunt laten staan. Maar wat gebeurt er eigenlijk, als een drone door de bliksem wordt getroffen? Wetenschappers verbonden aan de University of Manchester besloten om de proef op de som te nemen en stuurden een kunstmatige bliksem op een drone af.

2 miljoen volt
Voor het experiment werd gebruik gemaakt van een DJI Phantom 3. Om op een realistische manier de impact van een bliksem te simuleren lieten de onderzoekers de drone opstijgen in het High Voltage Laboratory, waar elektriciteitsontladingen tot 2 miljoen volt gegenereerd kunnen worden. Om er zeker van te zijn dat de drone getroffen zou worden door de kunstmatige bliksem verbonden de wetenschappers de drone aan een dun kabeltje, die de ontlading de juiste kant op stuurde.

Eenmaal geraakt door een bliksem stortte de drone direct neer. Uit een eerste visuele inspectie bleek dat de drone aan de buitenzijde eigenlijk amper beschadigd was, maar de interne elektronica was compleet geroosterd door de bliksemflits. Een tweede drone, die aan de buitenkant werd voorzien van elektrisch geleidende kopertape, overleefde de test ook niet: zelfs het aanbrengen van deze bliksemafleider kon niet voorkomen dat de componenten in de drone volledig gefrituurd werden.

Vliegtuigen
De experimenten zijn niet alleen goed voor spectaculaire beelden: de onderzoekers kunnen aan de hand van dergelijke tests wel degelijk aanbevelingen doen aan ontwikkelaars van drones. In het High Voltage Laboratory zijn ook veel testen gedaan met schaalmodellen van vliegtuigen. Uiteindelijk hebben die proeven geleid tot aanbevelingen met betrekking tot het gebruik van materialen, waardoor de kans dat een vliegtuig uit de lucht valt als deze getroffen wordt door de bliksem een stuk kleiner is geworden.

Moraal van het verhaal: je kunt je drone vooralsnog maar beter aan de grond laten staan als er onweer dreigt. Niet alleen je drone kan geraakt worden door de bliksem, ook als piloot loop je op de grond een zeker risico dat je geraakt wordt door een ontlading. Maar wellicht dat drones net als vliegtuigen in de toekomst ook bestendig gemaakt kunnen worden tegen een bliksemflits, zodat er ook met onweer gevlogen kan worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier