Productnieuws

Nieuwe Phantom 4 Advanced van DJI biedt 1” sensor voor lagere prijs dan de Pro

Het tempo waarin DJI nieuwe drones uitbrengt is werkelijk niet te geloven: na de Phantom 4 Pro, de Mavic Pro en de Inspire 2 is er nu ook een Advanced-versie van de originele Phantom 4. Deze biedt de kwalitatief hoogwaardige 1” sensor die ook in de Phantom 4 Pro te vinden is, maar dan voor een wat lagere prijs. Dat is mogelijk doordat DJI heeft bezuinigd op de obstakeldetectie rondom.

1″ sensor
Heel in het kort gezegd is de Phantom 4 Advanced een wat verbeterde versie van de originele Phantom 4, die inmiddels niet meer geproduceerd wordt. Het grote verschil zit ‘m in de camera: die is net als grote broer Phantom 4 Pro voorzien van een 1” sensor die video-opnamen kan maken in 4K resolutie bij een framerate van maar liefst 60 fps. Ook kun je bij de Phantom 4 Advanced de diafragmawaarde instellen, een feature waar vooral filmmakers erg blij van worden, zoals bleek uit onze review van de Phantom 4 Pro.

Verder beschikt de Phantom 4 Advanced ook over de nieuwe Tripod Mode, die de piloot in staat stelt om de drone heel precies te besturen. Alleen heb je daarbij geen zijwaartse en achterwaartse obstakeldetectie zoals bij de Phantom 4 Pro. Doordat die sensoren zijn weggelaten kan DJI de drone wat goedkoper aanbieden dan de Pro, namelijk 1.549 euro, ofwel 150 euro minder dan de Phantom 4 Pro.

Eventueel is de Phantom 4 Advanced ook leverbaar met een controller die al voorzien is van een 5,5” HD touch screen, zodat je geen smartphone of tablet meer hoeft te bevestigen. Deze uitvoering heet Phantom 4 Advanced+ en kost 1.849,- euro. Over de zender gesproken: deze werkt bij de P4A alleen op de 2,4 GHz frequentie, terwijl de P4P ook 5,8 GHz ondersteunt.

Afweging
Mocht je twijfelen tussen een Phantom 4 Advanced en een Phantom 4 Pro, dan moet je dus de afweging maken of de extra mogelijkheden op het gebied van obstakeldetectie in het geval van de Pro een meerprijs van 150 euro rechtvaardigen. Wat ons betreft is obstakeldetectie een ‘nice to have’ en is het geen feature waar je in het dagelijkse gebruik op moet willen vertrouwen. Het is meer een laatste redmiddel, die in sommige noodsituaties een crash kan voorkomen. Maar eigenlijk moet je altijd zelf zorgen voor voldoende veiligheidsmarge rondom de drone. Als jij die filosofie ook aanhangt, dan is de Advanced een prima keuze.

Overigens verwachten we dat DJI komende weken nóg twee nieuwe drones aankondigt: een Standard-versie van de Mavic Pro, en de nieuwe DJI Spark, waarover de laatste tijd veel geruchten circuleren. Deze twee drones zijn vooral bedoeld voor reislustige mensen voor wie beeldkwaliteit wat minder van belang is, en zullen ook een veel lager prijskaartje krijgen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier