Markt

Startup haalt $10,5 miljoen op voor ontwikkeling intelligente search&rescue drones

De Amerikaanse durfinvesteerder Andreesen Horowitz heeft een bedrag van maar liefst 10,5 miljoen dollar geïnvesteerd in Shield AI, een bedrijf dat werkt aan search&rescue (SAR) drones die zelfstandig naar vermiste personen kunnen zoeken. Om dat mogelijk te maken past het bedrijf zelfontwikkelde systemen op het gebied van kunstmatige intelligentie toe.

Zelfstandige SAR drones
Dat drones nuttig ingezet kunnen worden om vermiste personen of slachtoffers van een natuurramp op te sporen mag geen verrassing meer heten: op Dronewatch hebben we al heel wat search&rescue toepassingen besproken. Het voordeel van SAR drones is dat deze snel ingezet kunnen worden en dat drone-operaties veel goedkoper zijn dan bijvoorbeeld reddingsacties met helikopters. Bovendien kunnen drones plekken bereiken waar gewone voer- of luchtvaartuigen niet of nauwelijks kunnen komen.

Nieuw is echter de toepassing van kunstmatige intelligentie aan boord van SAR drones. Daardoor zouden deze systemen zelfstandig op zoek kunnen gaan naar gewonden of vermiste personen. Daartoe moet de drone niet alleen zelfstandig een route kunnen volgen (zowel buiten als indoor), maar ook op basis van beeldherkenning kunnen bepalen of er ergens mensen te bekennen zijn en zo ja, wat dan precies de locatie is van de betreffende personen.

Gewonde soldaten opsporen
Shield AI is inmiddels redelijk vergevorderd op dit gebied. Het bedrijf werkt al samen met het Amerikaanse ministerie van defensie: die zouden de drones willen inzetten om gewonde soldaten op te sporen op het slagveld. Het Pentagon ziet echter ook andere toepassingen voor de drones: in plaats van slachtoffers zouden de drones ook gebruikt kunnen worden om vijandelijke personen op te sporen.

Vorig jaar ontving Shield AI al een investering van 2 miljoen dollar. Daar komt nu dus een dikke 10 miljoen dollar bij van Andreesen Horowitz, een investeringsmaatschappij die bekend staat om haar investeringen in high-tech startups. Eerde verstrekte deze durfkapitalist geld aan bedrijven zoals Skype, Facebook, Twitter en Oculus VR.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier