Nieuws

Deze drone fungeert als tijdelijke 4G-zendmast

Het Amerikaanse bedrijf Martin UAV heeft in samenwerking met Fenix Group een 4G/LTE fixed-wing drone ontwikkeld die kan dienstdoen als tijdelijke mobiele zendmast. Het systeem weegt net iets meer dan 25 kg en kan ruim 10 uur in de lucht blijven.

De ‘vliegende zendmast’ zou mobiel bereik kunnen brengen op plekken waar normaal gesproken geen 4G of LTE connectiviteit mogelijk is. Denk daarbij aan rurale gebieden, of aan rampgebieden waar alle telecommunicatiesystemen zijn uitgevallen. Het onbemande luchtvaartuig is klein genoeg om in een SUV vervoerd te worden en kan dus snel op afgelegen locaties gebracht worden.

Abonnees en live videostream

Het systeem voorziet in een abonnementenadministratie en SIM-kaarten kunnen desnoods op locatie tegen betaling geactiveerd worden. in Ook zou de drone via een beveiligde verbinding videobeelden kunnen doorgeven aan gebruikers op de grond. Die functie is met name voor militaire toepassingen interessant.

Volgens de ontwikkelaars van de drone is het systeem buitengewoon kosteneffectief inzetbaar. Aanvankelijk zal de drone worden gebruikt door de Amerikaanse defensie en door hulpverleners. Daarna gaat het bedrijf in gesprek met mobiele telecomoperators en met bedrijven in de olie- en gasindustrie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier