Tech

Studenten TU Eindhoven werken aan autonome racedrone

Een groepje studenten van de Technische Universiteit Eindhoven werkt onder de naam Cyclone aan een racedrone die zelfstandig zijn weg kan zoeken door een parcours. Daarvoor maakt de drone onder andere gebruik van GPS en beeldherkenning. Later dit jaar wil het team meedoen aan een eerste race voor autonome drones.

Beeldherkenning en GPS
Uiteindelijk is het doel dat de Cyclone racedrone alleen op basis van beeldherkenning zijn weg kan vinden. Maar dat vergt nog teveel van zowel de hardware als de algoritmen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van de camerabeelden. Daarom wordt er vooralsnog ook gebruik gemaakt van GPS om de drone zijn route te laten bepalen. Bij hindernissen – zoals met leds verlichte hoepels – schakelt de drone kortstondig over op beeldherkenning om door de hoepel te kunnen vliegen en daarna zijn weg weer te vervolgen op basis van GPS.

De huidige versie van de Cyclone is gebaseerd op een nogal groot (400 mm) frame. Vooralsnog is de extra ruimte nodig zodat ook de processor die de beelden verwerkt op de drone zelf bevestigd kan worden. Er is dus geen sprake van een externe computer voor het verwerken van de beelden en het aansturen van de drone. De benodigde algoritmen draaien op een 64 bits Odroid C2 computer, die ongeveer net zo groot is als een Raspberry Pi, maar meer processorkracht biedt.

Prototype
De studenten verwachten eind 2017 een werkend prototype te kunnen presenteren. Die zal geen snelheidsrecords breken, maar zou wel in staat moeten zijn om zelfstandig zijn weg te zoeken door een parcours. Het team wil als het even kan ook deelnemen aan de eerste race voor autonomous drones, die wordt georganiseerd door het eveneens in Eindhoven gebaseerde TMC.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier