Nieuws

Belgische legerhelikopter 24/7 standby om ‘rogue drones’ te onderscheppen

Om te voorkomen dat drones of andere lichte vliegtuigjes door terroristen gebruikt worden om aanslagen te plegen heeft het Belgische leger sinds september vorig jaar een Agusta A109 helikopter standby staan die indien nodig binnen een kwartier in actie kan komen. De helikopter is uitgerust met machinegeweren waarmee eventuele ‘rogue drones’ uit de lucht geschoten moeten worden.

De gevechtshelikopter is gestationeerd op de luchtmachtbasis van Bevekom, in Waals-Brabant. Daar is 24/7 een bemanning standby om te reageren op eventuele meldingen van potentieel bewapende drones en andere gevaren. De helikopter is een aanvulling op de F16s die al sinds jaar en dag klaarstaan om het luchtruim in België te beschermen.

Weinig realistisch
Of de helikopter daadwerkelijk aanslagen met drones kan voorkomen is echter maar zeer de vraag. In een realistisch scenario zal er bij een aanslag met een drone waarschijnlijk maar luttele minuten zitten tussen het opstijgen van de drone en de daadwerkelijke aanslag. Grote kans dat de legerhelikopter dan veel te laat aankomt, als de drone al gesignaleerd wordt.

Daarbij komt dat het uit de lucht schieten van een laagvliegende drone niet zonder gevaar is voor mensen op de grond. Tot slot is de kans dat een drone met kogels geraakt wordt ook al niet zo heel groot, gezien de kleine omvang. Het Belgische initiatief lijkt dan ook met name bedoeld voor de bühne; met realistische risicobeheersing heeft dit wat ons betreft niets te maken.

(Bron: VTM)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier