Review

Dingen droppen met je drone: het kan met de FLiFLi Airdrop

Soms komen er van die gadgets voorbij waarvan je van tevoren niet wist dat je ze nodig had, maar als je er eenmaal over beschikt, dan bedenk je er ineens allerlei leuke of nuttige toepassingen voor. De Airdrop van het Koreaanse bedrijf FLiFLi is zo’n gadget: je kunt er je drone op afstand dingen mee laten droppen.

Werking

Qua functionaliteit is de Airdrop een bijzonder eenvoudig device. Het kastje, dat je met een meegeleverde beugel op je Phantom 3 of 4 bevestigt, bevat een gemotoriseerd pennetje. Middels de bijgeleverde afstandsbediening kun je dat pennetje laten terugschuiven, zodat je iets op afstand kunt laten vallen. Dat is alles: afgezien van de vier statusleds die de resterende accuspanning aangeven en een knopje waarmee je de Airdrop in- en uitschakelt zul je verder tevergeefs zoeken naar meer features.

Een praktijktest met een met water gevulde ballon wijst uit dat de Airdrop prima en eenvoudig functioneert. Voor ons experiment werd een Phantom 4 voorzien van de Airdrop, waarna er aan het pennetje met wat touw een ballon werd bevestigd. Na het opstijgen lieten we de Phantom hoveren op de plek waar we de ballon wilden droppen, en met één druk op de knop liet de drone zijn lading vallen.

Maximaal gewicht en afstand

Het maximale gewicht van het voorwerp dat je kunt laten vallen is natuurlijk afhankelijk van het draagvermogen van je drone. Een Phantom 4 bijvoorbeeld tilt met gemak zo’n 700 gram aan extra payload de lucht in. Trek daar het gewicht van de Airdrop vanaf – inclusief beugel zo’n 100 gram – en je kunt eenvoudig uitrekenen dat je objecten tot 600 gram kunt droppen.

Het maximale bereik van de afstandsbediening bedraagt zo’n 1.000 meter. Voor de radiocommunicatie wordt gebruik gemaakt van laagfrequent radiogolven uit het LoRa-frequentiespectrum. Of je dat bereik in de praktijk ook haalt hebben we niet uitgeprobeerd, maar we geloven graag dat het geen probleem zal zijn om de drone op flinke afstand voorwerpen te laten vallen.

Toepassingen

Je kunt natuurlijk hartstikke geinige dingen uithalen met de Airdrop. Het is jammer dat je niet met je drone boven mensen mag vliegen, anders had je heel wat lol kunnen beleven met het laten vallen van ballonnetjes met water. Toch kunnen we ons voorstellen dat er leuke drone games te verzinnen zijn waarbij de Airdrop goed van pas komt.

Maar er zijn ook wat serieuzere toepassingen denkbaar, zoals het droppen van een reddingsboei bij een zwemmer in nood. De gadget zou ook gebruikt kunnen worden als hulpje bij het vissen: met de Airdrop kun je je visserslood een flink eind uit de kust brengen, veel verder dan je het loodje ooit zou kunnen werpen met een hengel. Zeker als je dan ook nog eens de camera omlaag richt zodat je scholen vissen kunt zien, dan zou een drone met de Airdrop wel eens een heel nuttige tool kunnen blijken te zijn voor vissers.

Helaas zijn er natuurlijk ook minder leuke ‘toepassingen’ denkbaar voor de Airdrop. Je zou met het device natuurlijk ook zeer discutabele voorwerpen kunnen afleveren op plekken waar dat niet de bedoeling is. Dit is niet iets waar we de ogen voor willen sluiten: het is nu eenmaal een feit dat deze technologie voorhanden is, en zoals wel vaker kan technologie in de verkeerde handen ook gebruikt worden voor minder wenselijke doeleinden.

Regelgeving

Mocht je aan de slag willen gaan met de Airdrop, houd dan in het achterhoofd dat er in Nederland wat regels zijn verbonden aan het vanuit de lucht afwerpen van objecten. Deze worden beschreven in de Regeling verwijderen van voorwerpen. Bij gebrek aan specifieke regels voor het droppen van voorwerpen door drones zul je het daarmee moeten doen.

De FLiFLi Airdrop kost 250 dollar en is te koop via Amazon.com.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Dingen droppen met je drone: het kan met de FLiFLi Airdrop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier