BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Politie houdt grootschalige online zoekactie naar drone-overtredingen

Personen die wel eens met hun drone hebben gevlogen op plekken waar dat niet de bedoeling is hebben mogelijk een waarschuwing in hun emailbox gevonden. Op woensdag 19 april heeft de politie Noord-Holland in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie Noord-Holland namelijk een grootschalige online zoekactie uitgevoerd naar overtredingen begaan door dronepiloten. Een veertigtal agenten deed mee aan de zogenaamde drone-a-thon.

Nieuwe manier van handhaven
Volgens een woordvoerder van de politie is het initiatief bedoeld om overtredingen op te sporen lang nadat de daadwerkelijke dronevlucht heeft plaatsgevonden. “Op heterdaad iemand betrappen is immers bijna niet mogelijk, met klassieke opsporingsmethoden. Een dronevlieger is immers maar kort in de lucht. Via internet foutvliegers opsporen is een nieuwe manier om te handhaven”, aldus een woordvoerder.

De ‘drone-a-thon’-actie had als doel dronevliegers die zich niet aan de regels houden te waarschuwen als het gaat om lichte overtredingen. Daarnaast werden particulieren gewezen waar zij de juiste informatie kunnen vinden over wat er wel en niet met een drone mag. Denk daarbij aan het verbod op het vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, spoorlijnen en autowegen, en het uit de buurt blijven van luchthavens.

Honderden video’s en online fora
Tijdens de actie werden honderden video’s bekeken en speurden medewerkers op fora en in online communities naar overtredingen met drones. Veel van de foutvliegers konden getraceerd worden en hebben een waarschuwing gekregen. Een aantal overtredingen waren dusdanig ernstig – waaronder een nachtvlucht uitgevoerd in de nabijheid van Schiphol – dat het Openbaar Ministerie gaat bekijken of er strafvervolging mogelijk is. Dronevliegers die tijdens de actie een waarschuwing hebben gekregen zullen bij de eerst volgende geconstateerde overtreding direct een bekeuring krijgen.

In totaal zijn er tijdens de actie 45 waarschuwingen verzonden en 5 processen-verbaal opgemaakt. Niet alleen particuliere foutvliegers werden op hun vingers getikt: er waren ook voorbeelden van bedrijven die de mist ingaan, bijvoorbeeld door filmpjes van nieuwbouwwijken te maken voor makelaars, waarbij men zonder ontheffing en boven bebouwing vliegt.

DroneLand ROC-light

2 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.