Politie houdt grootschalige online zoekactie naar drone-overtredingen
Personen die wel eens met hun drone hebben gevlogen op plekken waar dat niet de bedoeling is hebben mogelijk een waarschuwing in hun emailbox gevonden. Op woensdag 19 april heeft de politie Noord-Holland in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie Noord-Holland namelijk een grootschalige online zoekactie uitgevoerd naar overtredingen begaan door dronepiloten. Een veertigtal agenten deed mee aan de zogenaamde drone-a-thon.
Nieuwe manier van handhaven
Volgens een woordvoerder van de politie is het initiatief bedoeld om overtredingen op te sporen lang nadat de daadwerkelijke dronevlucht heeft plaatsgevonden. “Op heterdaad iemand betrappen is immers bijna niet mogelijk, met klassieke opsporingsmethoden. Een dronevlieger is immers maar kort in de lucht. Via internet foutvliegers opsporen is een nieuwe manier om te handhaven”, aldus een woordvoerder.
De ‘drone-a-thon’-actie had als doel dronevliegers die zich niet aan de regels houden te waarschuwen als het gaat om lichte overtredingen. Daarnaast werden particulieren gewezen waar zij de juiste informatie kunnen vinden over wat er wel en niet met een drone mag. Denk daarbij aan het verbod op het vliegen boven mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing, spoorlijnen en autowegen, en het uit de buurt blijven van luchthavens.
Honderden video’s en online fora
Tijdens de actie werden honderden video’s bekeken en speurden medewerkers op fora en in online communities naar overtredingen met drones. Veel van de foutvliegers konden getraceerd worden en hebben een waarschuwing gekregen. Een aantal overtredingen waren dusdanig ernstig – waaronder een nachtvlucht uitgevoerd in de nabijheid van Schiphol – dat het Openbaar Ministerie gaat bekijken of er strafvervolging mogelijk is. Dronevliegers die tijdens de actie een waarschuwing hebben gekregen zullen bij de eerst volgende geconstateerde overtreding direct een bekeuring krijgen.
In totaal zijn er tijdens de actie 45 waarschuwingen verzonden en 5 processen-verbaal opgemaakt. Niet alleen particuliere foutvliegers werden op hun vingers getikt: er waren ook voorbeelden van bedrijven die de mist ingaan, bijvoorbeeld door filmpjes van nieuwbouwwijken te maken voor makelaars, waarbij men zonder ontheffing en boven bebouwing vliegt.
In de video zeggen ze dat het niet mag binnen de bebouwde kom. Weten ze het zelf wel? Dat mag wel, maar niet boven 50km wegen (je mag wel of 30km wegen vliegen) en niet boven aaneengesloten bebouwing en uiteraard niet over een mensenmassa (hoeveel zijn dat er minimaal?). Als ik ‘m boven een meertje hang, en niet opstijg vanaf straat en niet in de buurt van mensen of huizen ben, moet dat volgens de regels kunnen. Binnenkort een gaaf project uploaden waar deels een drone bij is gebruikt, ben benieuwd of ik een mail ga ontvangen. 🙂
Verder goede actie, er vliegen veel mensen boven stedelijke bebouwing of in het donker. Heb op FB iemand er eens op gewezen onlangs, was een persfotograaf en beheerder van de pagina waar ik op reageerde. Zei dat ik het niet duidelijk niet snapte en dat er nabewerking was gebruikt etc. Hij vloog langs de toren in Amersfoort. Toen ik opmerkte dat de tijd prima af te lezen was op de toren en het al een uur na zonsondergang was, verwijderde hij mijn complete bericht in plaats van toe te geven dat ik gelijk had. Als je zo werkt en mensen monddood maakt, ben ik snel weg, dus afgemeld bij die pagina (wat oorspronkelijk niet over drones ging, maar nieuws in de stad). Denk dat hij ook wel een mailtje heeft ontvangen, want hij vliegt echt overal boven om likes te krijgen. Kinderachtig om dan te zeggen dat ik het klaarblijkelijk niet begreep en als ik zijn leugen doormidden zaag, hij mijn reactie weggooide. Oh well. 🙂
Weet je wat het is, met dat soort lui raak je rechten kwijt en mag het straks nergens meer. Zij verneuken onze hobby als ze overal maar aankloten. Zelfde als dijken afsluiten voor alle motorrijders, omdat een paar zich niet kunnen gedragen.
@JK
Je mag wel over een 50Km weg. De wet omschrijft het als volgt:
Afstand tot wegen van 80Km of hoger is met ROC Light 50m en ROC 100m.
Voor wegen onder de 80Km geldt: afstand tot verkeer (dat is alles wat zich deelnemend aan het verkeer op de weg bevindt) 50m.
Mensenmassa: 12 personen of meer
Aaneengesloten bebouwing: 3 of meer nabij elkaar geplaatste woningen (ze hoeven dus niet geschakeld te zijn!)
Gr Norbert
Blik van Boven BV