ProProductnieuws

Deze VR-drone streamt 360º video in 6K broadcastkwaliteit

360º video is booming, en zeker in combinatie met drones zijn er fantastische mogelijkheden om mensen een weergaloze VR-ervaring te bieden waarbij je over landschappen zweeft en ondertussen ook nog eens om je heen kunt kijken. Het is nu zelfs mogelijk om dergelijke video’s live en in hoge kwaliteit uit te zenden met de Flying EYE van 360 Designs, een 6K live streaming VR-drone.

Geen kinderspel
Het maken van 360º dronevideo’s is geen kinderspel. Niet alleen zijn 360º camera’s die in een hoge kwaliteit kunnen filmen nog altijd vrij dun gezaaid, je zit ook nog eens met de ietwat problematische stabilisatie van de camera. Laat staan dat je 360º opnamen live kunt streamen: doorgaans moet je eerst nog beelden aan elkaar stitchen en daarnaast vereist 360º video flink wat bandbreedte.

De Flying EYE brengt hier verandering in. Het is de eerste drone die in staat is om live streaming 360º beelden door te geven in een hoge 6K videoresolutie. Het stitchen van de beelden gebeurt in realtime en dat betekent dat het mogelijk is om bijvoorbeeld live een evenement vanuit de lucht vast te leggen en in 360º te streamen via YouTube of Facebook.

Matrice 600 en Mini EYE 3
Als basis voor het systeem is gekozen voor de Matrice 600 van DJI. Daaraan is een op maat gemaakte gimbal bevestigd, waar een eveneens zelf ontwikkelde Mini EYE 3 360º camera bestaande uit drie groothoeklenzen en sensoren onder wordt gehangen. Ook de videoverbinding werd door 360 Designs ontwikkeld, want bestaande oplossingen gingen maar tot 4K resolutie, terwijl er 6K capaciteit bij 10 bit kleurdiepte benodigd was.

Het systeem kan ongeveer 10-12 minuten in de lucht blijven. Het maximale bereik van de videozender bedraagt ca. 5-8 km. De maximale framerate in 6K is 30 fps, bij 3K kan er zelfs in 60 fps gestreamd worden. Dankzij de nieuwe H.265 compressie is het mogelijk om in de hoogste resolutie te streamen over internet, maar de beelden kunnen natuurlijk ook worden gebruikt voor offline VR-producties.

Aardig prijskaartje
Al dat moois komt niet goedkoop: er hangt een prijskaartje van 75.000 dollar aan het systeem. Maar daarvoor krijg je dan wel de eerste broadcastkwaliteit VR-drone ter wereld. Heb je wat minder geld op de plank liggen en wil je toch experimenteren met 360º dronevideo, dan is de combinatie Insta360 Nano met de Guru 360 stabilizer misschien wat voor jou: dit setje kan nog nèt door een Phantom 4 vervoerd worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier