Nieuws

Voor het eerst drones ingezet tijdens zoekactie in Grand Canyon

Tijdens een grootschalige zoekactie naar twee wandelaars die vermist waren geraakt in de Grand Canyon zijn onlangs voor het eerst drones ingezet. Het Grand Canyon National Park is het eerste park in de VS dat beschikt over een paar drones die speciaal voor dergelijke doelen ingezet kunnen worden.

Honderden noodgevallen
Jaarlijks wordt de Grand Canyon door maar liefst zes miljoen mensen bezocht. Het park heeft een grote aantrekkingskracht op toeristen en wandelaars, maar door de soms extreme weersomstandigheden en de grote hoogteverschillen in het park vallen er regelmatig slachtoffers. In 2016 werden de park rangers geconfronteerd met 1.200 medische noodgevallen, werden er 293 search&rescue missies uitgevoerd en vielen er 17 dodelijke slachtoffers.

Tot voor kort werden er helikopters ingezet om vermiste mensen op te sporen, maar daar wil het park nu drones voor inzetten. Er zijn daartoe vijf drones aangeschaft en vier piloten opgeleid om met de drones om te kunnen gaan. De drones werden al gebruikt om een vrouw te lokaliseren die zelfmoord had gepleegd door van een klifrand naar beneden te springen. Ook deden de drones dienst om te checken of een helikopter veilig een auto kon bergen die naar beneden was gevallen.

Search&rescue missie
De toestellen werden afgelopen week voor het eerst ingezet tijdens een search&rescue missie. Het ging daarbij om een zoekactie naar een 62-jarige wandelaarster en haar kleinzoon van 14. De twee verstapten zich tijdens het oversteken van een rivier en werden door het kolkende water meegesleurd. Sindsdien is er geen teken van leven van het tweetal vernomen. Maar helaas leidde de inzet van de drones niet tot resultaten: het tweetal is nog altijd niet gevonden.

Het recreatief gebruik van drones in Amerikaanse National Parks is overigens verboden. Er zijn wel parken die drones inzetten voor wetenschappelijke doeleinden, maar Grand Canyon National Park is vooralsnog het enige park dat drones inzet voor reddingsmissies.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier