ProProductnieuws

DJI introduceert controller gericht op professionele beeldmakers

Reikhalzend werd er uitgekeken naar de productaankondiging van DJI die gepland stond voor 23 april, tijdens de NAB 2017 beurs die momenteel plaatsvindt in Las Vegas. Zou DJI de veelbesproken Spark mini-drone aankondigen? Of toch de Phantom 5? Maar nee, niets van dat alles: het bleef qua productnieuws bij een opvolger van de Ronin camera stabilizer en een nieuwe drone controller, die speciaal ontwikkeld is voor professionele dronefotografen en videomakers.

Cendence

De nieuwe remote controller heet Cendence, en is alleen geschikt voor de Matrice 200 and Inspire 2. Het belangrijkste selling point van de controller is het feit dat deze beschikt over een hele reeks knopjes en schakelaars om veelgebruikte settings zoals ISO, sluitertijd, focus en sharpness mee aan te passen. Nu nog moet je voor veel van die settings de DJI Go app in, en dat werkt een stuk minder efficient als met hardware knoppen. Ook is het met de Cendence mogelijk om tegelijkertijd de pitch als de yaw van de gimbal te besturen: ideaal voor opnamen waarbij er geen tweede operator beschikbaar is.

Op de controller kan naar wens een smartphone of tablet of DJI’s zelf ontwikkelde CrystalSky display geplaatst worden. De controller beschikt over SDI en HDMI uitgangen voor het weergeven van het FPV beeld op een externe monitor of voor live streaming doeleinden. De ingebouwde accu is goed voor vier uur onafgebroken gebruik.

Het is erg jammer dat de Cendence niet compatibel is met bijvoorbeeld de Phantom 4 Pro. Die drone beschikt al over zoveel settings, dat een controller met wat extra knoppen prima van pas zou komen. Ook de oudere Inspire 1 is niet compatibel met de Cendence controller. Wie beschikt over een Matrice 200 of Inspire 2 kan de Cendence aanschaffen voor 1.149 euro.

TrackTenna

Een andere noviteit die DJI toonde op de NAB 2017 is de Tracktenna, een richtantenne die dankzij een ingebouwde gimbal altijd op de drone gericht blijft, zelfs als de piloot zich bijvoorbeeld op een voertuig of boot bevindt. Op die manier is een goede radioverbinding gegarandeerd en wordt interferentie tot een minimum beperkt.

Het bereik van de DJI TrackTenna bedraagt maximaal 10 km. Op een afstand van maximaal 2 km zijn transmissiesnelheden to 10 Mbps mogelijk, wat van belang is voor bijvoorbeeld het live streamen van Ultra HD videobeelden. Wat de Tracktenna gaat kosten en wanneer deze beschikbaar komt is nog niet bekend.

Ronin 2

Het belangrijkste DJI nieuws van de NAB 2017 – alhoewel wat minder relevant voor dronevliegers – is toch wel de aankondiging van de Ronin 2, de opvolger van de camera stabilizer die inmiddels gemeengoed is bij videomakers. De Ronin 2 heeft sterkere motoren en kan daardoor overweg met zwaardere camera’s. Daarnaast heeft de Ronin nu een ingebouwd display waarmee de settings aangepast kunnen worden.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier