BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

‘Veel ROC-light houders doen zich voor als volledig gecertificeerde drone-operator’

Flink wat bedrijven die dronevluchten uitvoeren onder de ROC-light regeling bieden diensten aan die eigenlijk alleen uitgevoerd zouden mogen worden door volledig gecertificeerde ROC bedrijven. Dat stelt Ivanka Kösters van de Association of Dutch Certified RPAS Operators (DCRO). Volgens DCRO hebben volledig gecertificeerde operators daardoor last van oneerlijke concurrentie.

Restricties
Drone-operators die beschikken over een ROC-light ontheffing mogen vluchten met een commercieel karakter uitvoeren, mits daarbij een aantal restricties in acht worden genomen, waaronder een maximale vlieghoogte van 50 meter en een minimale afstand van 50 meter horizontaal ten opzichte van wegen, bebouwing en mensen.

In de praktijk zijn er volgens DCRO echter voor ROC-light houders die het niet zo nauw nemen met deze regels, en worden er door deze partijen veel vluchten uitgevoerd die eigenlijk alleen uitgevoerd zouden mogen worden die beschikken over de volledige ontheffing, waaronder de partijen die zijn aangesloten bij de DCRO. Denk daarbij aan inspecties van objecten, maar ook aan luchtfotografie en filmwerk.

“Veel ROC-light houders zeggen alleen tegen opdrachtgevers dat ze gecertificeerd zijn. Om wat voor certificaat het gaat, en dat er flink wat beperkingen zijn bij het ROC-light, vertelt men er dan niet bij”, aldus Kösters. “Opdrachtgevers verstrekken daarom opdrachten aan partijen die helemaal niet bevoegd zijn om die operaties uit te voeren. En dat schaadt onze achterban.”

Werkgroep
Als het aan DCRO ligt zouden de politie en de ILT daarom meer werk moeten maken van handhaving en inspecties van ROC-light houders. Mogelijk wordt er een werkgroep gestart die zich gaat buigen over dit onderwerp.

11 Comments

      • Wiebe de Jager
      • Wiebe de Jager

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.