DJI en Hasselblad presenteren drone met 100 megapixel camera
De overname van de gerenommeerde cameramaker Hasselblad door de Chinese camerafabrikant DJI heeft tot een eerste high-end product geleid, namelijk een drone voorzien van een camera die fotografeert in een resolutie van maar liefst 100 megapixels. Het systeem is gebaseerd op het M600 Pro platform van DJI, en de camera in kwestie is de H6D-100c van Hasselblad.
Het lag voor de hand dat de samenwerking tussen DJI en Hasselblad, die uiteindelijk leidde tot een overname van het merendeel van de aandelen, zou leiden tot producten waar professionals tot nu toe alleen maar van konden dromen. Strikt genomen is het nieuwe systeem niet echt nieuw, maar meer een samenstelling van bestaande producten uit de stal van DJI en Hasselblad. Wel nieuw is de integratie met de LightBridge 2 videotransmissie en het feit dat de camera volledig bediend kan worden middels de DJI Go app.
15 stops, 16 bit kleurdiepte
De H6D-100c van Hasselblad werd vorig jaar rond deze tijd geïntroduceerd en is het absolute topmodel uit de lijn van de cameraproducent. De middenformaat camera is namelijk uitgerust met een sensor die maar liefst 49,1mm bij 36,7mm meet. Het ISO bereik loopt van 100 tot 12.800, en het dynamisch bereik bedraagt maar liefst 15 stops. De sensor heeft een resolutie van 100 megapixels en schrijft beelden weg in een kleurdiepte van 16 bit.
Om de H6D-100c ook in de lucht stabiel te houden heeft DJI de M600 Pro voorzien van een Ronin-MX gimbal. Met deze setup kan het systeem niet alleen gebruikt worden om luchtopnamen te maken van bioscoopkwaliteit, ook leent het platform zich voor specialistische toepassingen, zoals mapping in ultra-hoge resolutie of inspecties.
Halve ton
Alhoewel er nog geen prijs bekend is gemaakt van het systeem moet je toch gauw rekenen op zo’n halve ton aan hardware. Alleen de camera kost immers al zo’n 35.000 euro, en daar komen dan de drone, gimbal, objectieven en andere accessoires nog bij. Een systeem als dit vlieg je verder ook niet onder een ROC-light ontheffing, dus met ROC en al zit je al gauw te kijken naar een investering van een ton als je in Nederland met dit systeem wilt gaan vliegen.