Japanse telecomprovider ontwikkelt bolvormige LED drone

We schrijven al drie jaar lang dagelijks over drones, maar nog niet eerder zagen we zo’n bizarre toepassing van drones voorbij komen als die onlangs werd gepresenteerd door NTT Docomo. De Japanse telecomprovider heeft namelijk een bolvormig LED display ontwikkeld, op basis van een drone. Daarmee kan de drone bijvoorbeeld reclameboodschappen tonen.

Op het eerste gezicht lijkt de LED drone een beetje op de Elios van Flyability (voorheen bekend als de GimBall), met zijn rolkooi waarin de quadcopter is opgesloten. Het grote verschil is alleen dat de armen van de rolkooi voorzien zijn van LED strips, en dat de kooiconstructie tijdens het vliegen snel om zijn as draait. Door de LEDs op het juiste moment van kleur te laten veranderen kunnen er zodoende allerlei boodschappen en animaties getoond worden, terwijl de drone in de lucht hangt.

Vanaf 2019 te koop
De ‘resolutie’ van de bolvormige display is niet heel hoog, namelijk 144 pixels in de hoogte en 136 pixels op de diameter. Toch is dat genoeg om duidelijk herkenbare patronen en letters te vormen. De diameter van de bol is 88 cm. De gehele constructie weegt 3,4 kg. En als het aan Docomo ligt blijft het niet bij een prototype: vanaf 2019 zou de LED drone gewoon te koop moeten zijn.

Natuurlijk ligt het voor de hand dat dergelijke drones worden ingezet voor het weergeven van reclames (Docomo denkt zelf aan het inzetten van de drones tijdens concerten en optredens), maar we kunnen ons ook andere toepassingen voorstellen: zo zou de drone aan de hand van kleurcodes en pijlen aanwijzingen kunnen geven tijdens calamiteiten, om maar een voorbeeld te noemen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier