Nieuws

Chileense politie spreekt criminelen toe via megafoondrone

Hoe geef je als politieagent instructies aan een verdachte persoon die zich een flink eind verderop bevindt? De burgemeester van Santiago (Chili) denkt hiervoor de oplossing gevonden te hebben: zijn politiekorps beschikt nu over een drone met daaraan een megafoon, zodat iemand op afstand vermanend toegesproken kan worden.

Met tape bevestigd
Afgezien van de drone zelf is het systeem niet heel erg high-tech uitgevoerd: de megafoon lijkt min of meer met tape bevestigd te zijn aan de DJI M600. Maar effectief is de oplossing wel, want de burgemeester laat in een demonstratievideo zien dat hij prima op afstand iemand toe kan spreken.

Dankzij de Zenmuse Z30 zoomcamera die aan het systeem is bevestigd kunnen de operators van de drone vanuit de lucht mensen op afstand in de gaten houden. Als daar aanleiding toe bestaat kan de drone richting een verdachte persoon gestuurd worden, om vervolgens gesproken instructies over te brengen.

Uitrollen naar andere steden
Tijdens een pilotproject zal het systeem eerst worden uitgeprobeerd in de wijk Las Condes. In die wijk zijn er zijn veel problemen met drugs- en drankoverlast. Als het systeem goed bevalt, overweegt de politie om de megafoondrone ook in andere steden te gaan inzetten.

Interessant is overigens dat de Chileense regelgeving voor drones blijkbaar dusdanig soepel is dat er met onbemande systemen boven mensen, wegen en bebouwing gevlogen mag worden. De DJI M600 beschikt weliswaar over diverse redundante systemen, waaronder een dubbel uitgevoerd accusysteem en meerdere flight controllers, maar toch zijn er maar weinig landen die dergelijke dronetoepassingen toelaten.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier