Nieuws

DJI markeert grote delen van Irak en Syrië als no-fly zone

Dronefabrikant DJI heeft onlangs grote delen van Irak en Syrië aangemerkt als no-fly zone. Met de maatregel wil het Chinese bedrijf voorkomen dat haar drones nog langer worden gebruikt voor het plegen van terroristische aanslagen door strijders van IS. De vraag is echter hoe effectief de maatregel is, aangezien geofencing geen waterdicht systeem is.

Spioneren en aanslagen plegen

Steeds vaker zet Islamitische Staat drones in voor het bespioneren van haar tegenstanders of het plegen van aanslagen. Het gaat daarbij niet alleen om zelfgemaakte toestellen, maar steeds vaker ook om consumentendrones, die in de meeste gevallen afkomstig zijn van marktleider DJI. Er kwam dan ook steeds meer druk op DJI om iets te doen aan dit probleem.

Om te voorkomen dat haar drones nog langer gebruikt worden op het slagveld heeft DJI onlangs stilletjes extra no-fly zones toegevoegd aan het geofencingsysteem waarmee haar meest recente drones zijn uitgerust. Dat systeem moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen in gebieden waar dat verboden is. Wereldwijd zijn bijvoorbeeld de meeste vliegvelden en veel gevangenissen inmiddels aangemerkt als no-fly zone, en daar zijn nu dus grote delen van Irak en Syrië bijgekomen.

Niet waterdicht

Helemaal waterdicht is de veiligheidsmaatregel niet. Zo bestaan er modules waarmee het geofencingsysteem van DJI om de tuin geleid kan worden. Ook kan een kwaadwillende ervoor kiezen om de GPS-ontvanger in de drone af te dekken met aluminiumfolie, om zodoende de GPS-ontvangst te blokkeren. De drone kan dan in de zogenaamde ATTI-modus bediend worden. Zolang de drone in het zicht van de piloot vliegt kan deze dan alsnog naar plekken worden gestuurd waar een drone veel ellende kan veroorzaken. Ook zouden kwaadwillenden er simpelweg voor kunnen kiezen om geen updates te installeren.

Wereldwijd maken veel inlichtendiensten zich zorgen over het toenemend misbruik van drones door terroristen. Er wordt dan ook hard gewerkt aan diverse anti-drone maatregelen, zoals drone jammers, roofvogels die getraind zijn om drones uit de lucht te plukken, en zelfs drones voorzien van vangnetten waarmee ongewenste drones gevangen kunnen worden. De maatregel van DJI is heel wat minder verstrekkend, maar wie weet wordt er in de toekomst toch misbruik mee voorkomen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier