Weinig inspraak mogelijk bij internetconsultatie rond nieuwe regels hobbydrones

Onlangs informeerde staatssecretaris Dijksma de Tweede Kamer per brief over de voorgenomen nieuwe regelgeving voor recreatieve dronevliegers. Deze houdt onder andere een nieuwe maximum vlieghoogte van 50 meter in, en mag de drone nog maar 100 meter van je verwijderd zijn. Via een internetconsultatie is het mogelijk om te reageren op de voorgenomen wijzigingen, alhoewel het merendeel van de regeling al vaststaat.

Gelijktrekken aan ROC-light
De voorgenomen beperking van de regeling modelvliegen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Toen de ROC-light regeling op 1 juli 2016 werd geïntroduceerd, was er al sprake van dat voor particulieren op een gegeven moment dezelfde limieten zouden gaan gelden als voor mensen die hun minidrone-brevet hebben gehaald.

Volgens de nieuwe regels gaat de maximale vlieghoogte voor particulieren omlaag naar 50 meter. Dit was 120 meter. Verder komt er een beperking van de maximale afstand van de drone ten opzichte van de bestuurder, namelijk 100 meter. Voorheen was er geen maximale afstand, zolang de drone maar in het zicht bleef. Verder moet men in de toekomst 50 meter afstand houden van bebouwing, wegen, spoorlijnen etc. Alleen op modelvliegterreinen kan men hoger en verder vliegen dan die 50 respectievelijk 100 meter.

Beperkte internetconsulatie
Voordat de voorgenomen aanscherpingen van de Regeling modelvliegen definitief gemaakt wordt kan het publiek nog reageren, middels een internetconsultatie. Die is geopend tot 29 mei. Maar wie denkt zich nog uit te kunnen spreken tegen de voorgenomen restricties qua vlieghoogte en horizontale afstand komt bedrogen uit: dat deel van de regeling is namelijk al vastgesteld. Het enige onderdeel waar men op kan reageren betreft een uitzondering voor het vliegen met drones op modelvliegvelden.

Het ministerie denkt dat er met de nieuwe regelgeving “minder meldingen gaan komen van vluchten met drones in de buurt van bemande luchtvaartuigen.” Voor modelvliegers verwacht men dat “zij hun hobby onder de juiste operationele condities kunnen uitvoeren en meer ruimte hebben om deze hobby uit te oefenen.”

Gegeven
Het ziet ernaar uit dat de voorgenomen inperkingen van het recreatief vliegen met drones een gegeven is. Het is jammer dat de maximale vlieghoogte en -afstand flink beknot worden, zonder dat er ooit enige wetenschappelijke onderbouwing is gegeven voor de 50 en 100 meter-limieten. Zeker gezien het feit dat drones steeds slimmer (o.a. geofencing, obstakeldetectie, smart return to home) en lichter worden (denk aan de DJI Mavic Pro, en aan de nog te introduceren Spark) zou je net zo goed kunnen pleiten voor een verruiming van de mogelijkheden.

Het is verder maar zeer de vraag of juist degenen die voor problemen zorgen als het gaat om onverantwoord vliegen met drones überhaupt getroffen worden door de nieuwe beperkingen, laat staan dat deze mensen kennis nemen van de nieuwe regels: een gebrek aan goede voorlichting is al veel langer een doorn in het oog van zowel professionele RPAS gebruikers als welwillende amateurs, een enkele publiekscampagne en wat flyers (die vaak niet eens worden meegegeven door verkopers) uitgezonderd. En verder blijft de handhaving van de regels problematisch: eigenlijk kan er alleen online gehandhaafd worden, en dan is het vaak onmogelijk om te zien hoe ver de drone van de piloot verwijderd was.

Het is te hopen dat er in de loop van 2018 of 2019 vanuit Europa op een goed moment een wat meer realistische regelgeving komt, die beter aansluit op de wensen van recreatieve dronevliegers en de technologische ontwikkelingen, uiteraard zonder dat dit ten koste gaat van de luchtverkeersveiligheid. En wat ons betreft komt die verruiming er ook zo snel mogelijk voor ROC-light vliegers, die in de praktijk snel tegen de genoemde limieten aanlopen zonder dat dit ook maar iets met veiligheid van doen heeft.

Afschaffen meldplicht en NOTAM
Alleen voor bedrijven die vliegen onder een volledig ROC – een zeer klein deel van de professionele drone community – is er een goed nieuws: voor hen verdwijnt de meldplicht aan de burgemeester van de gemeente waar een vlucht zal worden uitgevoerd, en hoeft er geen NOTAM meer te worden ingediend.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe Regeling modelvliegen en Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen ingevoerd worden, maar we achten de kans groot dat dit op 1 juli 2017 gebeurt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

6 gedachten over “Weinig inspraak mogelijk bij internetconsultatie rond nieuwe regels hobbydrones

 • 2 mei 2017 om 12:05
  Permalink

  Zoals ik het begrijp is in de nieuwe modelvliegregeling FPV wel toegestaan. Daar er niet meer gesproken wordt over het in het zicht houden maar binnen een aantal meters van de vlieger, Klopt dit?

  Beantwoorden
 • 2 mei 2017 om 12:52
  Permalink

  Bij de toekomstige EU-regelgeving voor dronegebruik komt het juridische onderscheid tussen vrijetijd- en professioneelgbruik, zoals het er nu voorstaat, te vervallen.

  Beantwoorden
 • 2 mei 2017 om 21:38
  Permalink

  Wat is er nou voor vliegverkeer onder de 100 meter? Dat zou veilig moeten zijn met drones. Zelfs in laagvlieggebieden zitten vliegtuigen hoger dan die 100 meter voor zover ik weet.
  Een bovengrens snap ik, maar waarom die bovengrens zo laag houden begrijp ik niet goed.

  Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een ROC-light ten opzichte van particulier gebruik? Een camera zonder propellors mag ik immers wel commercieel gebruiken zonder vergunning. Geef dan ROC-light houders iets meer speling dan recreatieve vliegers. Dan betekent dat papiertje nog iets.

  Beantwoorden
 • 2 mei 2017 om 23:58
  Permalink

  Op de website internetconsultatie staat dat met name een reactie wordt gevraagd op de onderdelen die niet eerder in het kader van internetconsultatie zijn voorgelegd. Er staat echter niet dat je niet mag reageren op de andere onderdelen, zoals de voorgestelde beperking van hoogte en afstand. Reageer dus vooral als je het niet eens bent met deze verdere beperking! Hoe meer (onderbouwde) bezwaren, hoe groter de kans dat er toch nog naar geluisterd wordt…

  Beantwoorden
 • 5 mei 2017 om 15:17
  Permalink

  Ik lees ook nergens dat hoogte en afstand al vastgesteld zijn. Er wordt ‘met name’ … een reactie gevraagd op… maar dat sluit het andere niet uit. Vooral en massaal je stem laten horen dus, nu het nog kan.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier