Brochure legt Belgische drone-regelgeving in heldere taal uit

De Belgische luchtvaartautoriteit BCAA heeft een brochure gepubliceerd waarin de regels voor het recreatief en beroepsmatig vliegen met drones in België in begrijpelijke taal worden uiteengezet. De zogenaamde luchtvaartveiligheidsinformatiefolder heeft als titel: Besturen van een drone.

De leaflet is een initiatief van het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV). De aanleiding is een reeks verschillende incidenten met drones. Volgens het DGLV is het “evident dat een dronevlucht een nieuwe reeks gevaren met zich meebrengt in vergelijking tot een routinenavigatievlucht.” Met de brochure wil de DGLV informatie verschaffen over de regelgeving, de risico’s onder de aandacht brengen en richtlijnen geven met betrekking tot de voorbereiding van dronevluchten.

Recreatief gebruik zeer beperkt
De inhoud van de leaflet is gebaseerd op het Koninklijk Besluit van 10 april 2016, met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim. Daarin staat onder andere dat het hobbymatig gebruik van drones in België zeer beperkt is: er mag alleen boven privéterrein gevlogen worden, en dan ook nog eens tot slechts 10 meter hoog (alleen op modelvliegterreinen mag men hoger vliegen). Voor beroepsmatige vluchten zijn er meer mogelijkheden, maar dan moet de operator wel over de juiste papieren beschikken.

Het DGLV roept Belgische verenigingen, organisaties en instructeurs die in de burgerluchtvaart actief zijn op om in hun omgeving veilig vlieggedrag met drones te garanderen door opleidingen en bewustmakingscampagnes te organiseren, en om gevaren accuraat te melden.

Boek
De Belgische regelgeving voor amateurvliegers en professionele dronepiloten wordt ook kort besproken in het boek Dronevideo’s maken, dat binnenkort verschijnt. Hierin wordt uiteraard ook uitgebreid aandacht besteed aan de Nederlandse situatie.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Brochure legt Belgische drone-regelgeving in heldere taal uit

  • 6 mei 2017 om 16:44
    Permalink

    En nu ben ik erg nieuwsgierig wanneer de KNVvL met een Nederlandse versie komt……..

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier