AchtergrondVideo

Een kijkje achter de schermen bij een droneshow van Intel

Afgelopen jaar vestigde Intel een wereldrecord door 500 drones simultaan te laten vliegen. De Shooting Stars, zoals de drones genoemd zijn, worden door één operator bediend en zijn voorzien van meerkleurenleds om zodoende allerlei lichteffecten en animaties te kunnen tonen. Onlangs was Intel te gast bij het Coachella-festival in de VS, om een show met 300 drones te geven. Onderstaande video geeft een kijkje achter de schermen bij deze show.

Van 100 tot 500 drones
De eerste droneshow die Intel gaf bestond uit een zwerm van 100 drones. Al snel schaalde de chipfabrikant op naar een show van 500 drones. Niet lang daarna waren de Shooting Stars ook te zien bij Disney World Orlando, en ook tijdens de pauzeshow van de Super Bowl werden de drones ingezet om het publiek te entertainen, tijdens een act van Lady Gaga.

Om ervoor te zorgen dat de drones zeer precies een choreografie volgen, wordt elke show vooraf minutieus voorbereid op de computer die alle drones gelijktijdig aanstuurt. Volgens Natalie Cheun van Intel weet de computer op enig moment precies wat de locaties zijn van alle drones. Mocht een van de drones het radiocontact kwijtraken, dan landt deze op het punt van opstijgen – een return to home dus, net zoals we dat kennen van consumentendrones.

Eén piloot
Normaal gesproken vereist de Amerikaanse luchtvaartautoriteit dat er per drone één piloot van vlees en bloed aan de knoppen zit. Maar voor Intel heeft de FAA een uitzondering gemaakt. Zodoende kan de hele show aangestuurd worden door slechts één persoon, zolang er maar een backup piloot klaarstaat om in te grijpen. Ook mag Intel de drones ’s nachts laten vliegen, iets wat natuurlijk essentieel is voor een luchtshow. Alleen mag er niet boven publiek worden gevlogen.

Reuzenrad, windmolens en palmbomen
Voor de show die werd opgevoerd tijdens het Coachella-festival zette Intel 300 drones in. Er werden speciaal voor de gelegenheid een aantal nieuwe animaties geprogrammeerd, waaronder een ronddraaiend reuzenrad, een paar windmolens, en een paar wuivende palmen, die kenmerkend zijn voor de locatie.

Overigens is het wereldrecord van meeste drones gelijktijdig in de lucht niet meer in handen van Intel. Tijdens het lantaarnfestival in de Chinese stad Guangzhou slaagde eHang er in om een lichtshow met 1.000 simultaan vliegende drones weg te geven.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier