Onderzoek

Wetenschappers sturen drones door aswolk boven vulkaan

Een team van wetenschappers heeft onlangs voor het eerst een paar drones door de aswolk van een vulkaan laten vliegen om metingen uit te voeren. Het ging daarbij om de Volcán de Fuego in Guatemala, die inmiddels is uitgebarsten. Het experiment moet er in de toekomst voor zorgen dat vulkaanuitbarstingen beter voorspeld kunnen worden, en ook hopen de wetenschappers meer inzicht te krijgen in het gedrag van vulkanen.

3.000 meter hoog
Voor het experiment werd één van de fixed-wing toestellen tot een hoogte van maar liefst 4.400 meter gebracht, en overbrugde het toestel een afstand van ruim acht kilometer ten opzichte van de opstijglocatie. Alleen op die manier is het mogelijk te doen om metingen uit te voeren in de aswolk boven de vulkaankegel, die normaal gesproken niet toegankelijk is voor het uitvoeren van metingen.

Aan boord van de betreffende drone bevond zich onder andere een multiGAS sensor, die de concentraties koolstofdioxide, zwaveldioxide en waterstofsulfide in kaart bracht. Ook werd de drone voorzien van een sensor die asdeeltjes kan analyseren. Daarnaast was de drone voorzien van camera’s, die onder andere de topografie van de top van de vulkaan vastlegden en thermische opnamen maakten.

Alarmeren voor eruptie
“Dankzij de sensoren aan boord van deze drone krijgen we niet alleen beter inzicht in de samenstelling van aswolken boven vulkanen, de metingen kunnen ook nog eens gebruikt worden om nabijgelegen dorpen te alarmeren als er een eruptie op komst is”, aldus één van de vulkanologen.

De dronevlucht is niet alleen nuttig gebleken: het toestel maakte tijdens de missie ook nog eens prachtige opnamen van de vulkaan in kwestie, zoals je in onderstaande video kunt zien.

https://www.youtube.com/watch?v=oKjJYvywsRQ

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier