Incident

Politie neemt drones in beslag die helikopter hinderden

 

Afgelopen zondag heeft de politie van Schijndel (Noord-Brabant) twee drones in beslag genomen, die een helikopter hinderden tijdens het vliegen. De betreffende dronepiloten lieten hun drone vliegen nabij de landingsplaats van de helikopter. Afgezien daarvan vlogen de drones ook nog eens in een CTR gebied.

De helikopter in kwestie was ingehuurd door een lokale supermarkt. Klanten van de supermarkt konden een korte helikoptervlucht maken boven hun woonplaats. Maar de helikopterpiloot zag steeds als hij zijn toestel aan de grond zette dat er een tweetal drones nabij de landingsplaats aan het vliegen waren.

Waarschuwing

Nadat er via de luchtverkeersleiding van Eindhoven Airport een waarschuwing binnen was gekomen bij de politie plaatste agent Ger Roumen een oproep op Twitter om alle drones aan de grond te houden, maar die melding bereikte de dronepiloten in kwestie niet. Toen de helikopterpiloot de drones na enige tijd nog steeds zag vliegen werd besloten om de bestuurders op te sporen en de drones in beslag te nemen.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar het handelen van de twee dronevliegers in kwestie. Sowieso hadden ze niet mogen vliegen op de betreffende locatie, aangezien Schijndel deel uitmaakt van CTR Volkel. Daarnaast moeten drones altijd voorrang verlenen aan ander luchtverkeer: zodra een helikopter of ander luchtvaartuig nadert, moeten drones naar de grond worden gehaald. Er is dus sprake van meerdere overtredingen.

Steeds professioneler

Toch is Jeroen Peddemors van het bedrijf dat de helikopter inzet niet pessimistisch gestemd. Tegenover het BD verklaart hij dat dronevliegers steeds professioneler worden. “Je maakt dan ook niet zo vaak mee dat er iemand in een gebied vliegt waar dat niet mag. En als dat toch gebeurt, kun je vaak goed overleggen.” De veiligheid van de passagiers is volgens Peddemors op geen enkel moment in het geding geweest.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier