Review

Walkera Furious 215 review: uit de doos halen en racen maar

Het aanbod van ready to fly racedrones begint steeds groter te worden, en zeker Walkera timmert op dit gebied flink aan de weg. Niet lang geleden bespraken we de Rodeo 110 mini-racer van Walkera, deze keer is het de beurt aan de Furious 215, een kant en klare racedrone met wat meer volwassen afmetingen. Voor deze review lieten we de ervaren FPV racer JayPV wat rondjes vliegen met het toestel en vroegen hem naar zijn ervaringen.

Degelijk en lekker compleet
De Furious 215 wordt net als de andere ready to fly racedrones uit het assortiment van Walkera lekker compleet geleverd: naast de drone zelf tref je in de doos een LiPo en oplader aan, een zestal propellers, wat losse tools voor het bevestigen van de props, en de Devo 7 controller. In principe heb je dus niets meer nodig als je met de drone wilt gaan vliegen, tenzij je voor een echte first person view-beleving gaat: dan moet je nog even een videobril kopen, maar die haal je tegenwoordig al voor een paar tientjes in huis.

De Furious 215 wordt compleet geleverd met Devo 7 controller.

Op het eerste gezicht doet de Furious 215 degelijk aan. Het koolstoffiber frame is solide, en de snelheidsregelaars (ESCs) hebben een capaciteit van 20 Ampere. De FPV camera aan de voorzijde van het toestel kan eenvoudig in de gewenste kijkhoek worden gezet. Beginners zullen de camera min of meer recht vooruit willen laten kijken, maar gevorderde vliegers zullen de camera onder een hoek zetten, om de racetrack te kunnen blijven zien als het toestel voorover helt.

De FPV camera kan eenvoudig onder een hoek geplaatst worden

Geschikt om serieus mee te racen
De drone is zoals geadverteerd echt ready to fly: LiPo erop, propellers en antenne bevestigen, penlites in de zender plaatsen, binden en vliegen maar. Dat de Furious 215 zeer geschikt is voor beginnende droneracers blijkt wel uit het feit dat deze zeer stabiel vliegt. Dat is mede te danken aan de leveling-modus, die helpt om de drone recht te houden. Toch reageert de F215 zeer goed en agressief op stickuitslagen, en daardoor is de drone prima geschikt om er daadwerkelijk mee te gaan racen.

De Furious 215 beschikt over een sterk koolstoffiber frame

Een ander zeer welkom hulpmiddel is de ingebouwde On Screen Display (OSD) functionaliteit: over het beeld van de FPV camera wordt handige informatie geprojecteerd, zoals een kunstmatige horizon, de actuele accuspanning, en een indicator die aangeeft of de drone armed of disarmed is. Ook is de drone voorzien van een signal lost beeper: mocht de drone onverhoopt ter aarde storten, dan maakt een luid akoestisch signaal het wat makkelijker om de drone weer terug te vinden.

Dankzij het OSD zie je onder andere de accustatus over het FPV beeld

Videoverbinding
De kwaliteit van de videoverbinding is prima in orde; natuurlijk is er bij een analoge videoverbinding altijd wel wat sprake van haperingen in het beeld, maar deze zijn bij de Furious 215 niet onoverkomelijk. Natuurlijk heeft ook de keuze voor de videobril hier invloed op. Het is verder goed om te weten dat het zendvermogen van de drone eenvoudig aangepast kan worden. Hoe dat moet zie je in onderstaande video.

Conclusie
Wil je serieus aan de slag met FPV racing, maar is het zelf in elkaar zetten van een racedrone toch een wat hoge drempel, dan is de Furious 215 (adviesprijs: € 399,-) van Walkera een prima keuze. Alles wat je nodig hebt om te kunnen vliegen wordt meegeleverd, je moet alleen nog even investeren in een videobril als je daadwerkelijk FPV wilt vliegen. Het feit dat je eenvoudig het zendvermogen en de frequentie kunt aanpassen maakt dat de F215 ook door gevorderde racers prima gebruikt kan worden.

Met dank aan Jelmer Ruitinga (JayPV) voor het uitproberen van de drone, en dank aan Walkera voor het beschikbaar stellen van dit review-exemplaar. En verder wensen we Kees Landmeter veel plezier met de Furious 215: hij trok het winnende lootje tijdens International Drone Day!

Summary
Review Date
Reviewed Item
Walkera Furious 215
Author Rating
51star1star1star1star1star
Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier