Nieuws

Amerikaanse soldaten gaan nanodrones inzetten voor verkenningsmissies

Soldaten die dienen in het Amerikaanse leger worden binnenkort mogelijk standaard uitgerust met kleine quadcopters, die ingezet kunnen worden voor verkenningsmissies. Qua uiterlijk en specificaties gaat het om een hele nieuwe generatie drones, waarbij miniaturisatie, gebruiksgemak en draagbaarheid centraal staan. Inmiddels zijn de eerste twintig prototypes van de nanodrone geleverd aan het Amerikaanse ministerie van defensie.

Snipe
De Snipe, zoals de ’tactical overwatch’ nanodrone heet, is met zijn 140 gram bijzonder licht. Klein is het toestel ook, want de armen met daarin de propellers kunnen ingeklapt worden. Daardoor kan de drone inclusief controller eenvoudig op het lichaam gedragen worden. Maar ondanks de geringe afmetingen en gewicht biedt de Snipe behoorlijk interessante specificaties, waaronder een vliegtijd van zo’n 15 minuten, een bereik van ongeveer een kilometer en een dubbele camera: één voor zichtbaar licht en één infrarood.

Volgens fabrikant AeroVironment is de Snipe bijzonder snel in te zetten: binnen een minuut zou de drone gebruiksklaar gemaakt moeten kunnen worden. Daardoor is de drone ideaal voor het snel verkennen van de directe omgeving. Via een tablet op de controller kan de soldaat live de videobeelden bekijken die de Snipe opneemt.

Indien gewenst kan de drone ook voorgeprogrammeerde missies uitvoeren. Die zouden eenvoudig in te voeren zijn via de tablet. Volgens AeroVironment is er ‘minimale training’ nodig om met de drone om te kunnen gaan. Het moet alleen niet al te hard waaien: de drone kan gebruikt worden tot windkracht 3, met uitschieters naar windkracht 4.

Miniaturisatie
De introductie van de Snipe geeft maar weer eens aan dat de miniaturisatie van dronetechnologie in rap tempo doorgaat. Dat komt niet alleen militaire doeleinden ten goede; ook consumenten plukken de vruchten van deze ontwikkeling. Zo zit er een nieuwe generatie drones aan te komen die behoorlijke specificaties in zeer compacte en lichtgewicht toestellen zullen bieden. Naar verwachting komt DJI eind deze maand met zo’n drone op de proppen, de DJI Spark.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier