Politie houdt zeearend standby tegen drones tijdens Feyenoordhuldiging

Om te voorkomen dat er tijdens de huldiging van Feyenoord illegaal met drones gevlogen zou worden hield de politie van Rotterdam vandaag een zeearend paraat. Het dier hoefde echter niet in actie te komen.

Huldiging filmen

De politie was bang dat er mensen zouden zijn die de huldiging met een drone wilden gaan filmen. “Zoiets levert prachtige beelden op, maar het is in verband met de veiligheid niet toegestaan”, aldus een woordvoerder van de politie.

Om te voorkomen dat er toch drones zouden rondvliegen boven het Stadhuisplein en de Coolsingel werd een speciaal getrainde zeearend ter plaatse gebracht. Het dier is erop getraind om ongewenste drones uit de lucht te pikken en mee naar beneden te nemen.

Niet onomstreden

Het inzetten van roofvogels om drones uit de lucht te plukken is niet onomstreden. Dierenbeschermingsorganisaties vrezen dat de dieren flink verwond kunnen worden door de scherpe propellers van een drone. Maar dat weerhoudt de politie er vooralsnog niet van om de dieren desnoods toch in te zetten.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf dat de vogels traint is er veel aandacht voor het welzijn van de dieren, bij zowel trainers als opdrachtgevers.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Politie houdt zeearend standby tegen drones tijdens Feyenoordhuldiging

  • 16 mei 2017 om 17:13
    Permalink

    Worden die pootjes niet afgehakt door de props? Heb wel eens nagels door de lucht zien vliegen namenlijk. Een paar goede dronerace piloten met een netje onder hun drone die ze af kunnen vuren lijkt me verstandiger en veiliger.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier