Nieuws

Verbod op laptops in cabinebagage treft mogelijk ook dronebezitters

De kans is groot dat mensen die vanaf een Europese luchthaven naar de VS willen vliegen binnenkort geen laptops meer mee mogen nemen in de handbagage. Mogelijk wordt zo’n verbod dinsdag of woensdag al aangekondigd. Die maatregel treft waarschijnlijk ook mensen die hun drone willen meenemen op een trip naar de VS.

Vrees voor explosieven
Het verbod op laptops in de handbagage voor vluchten naar de VS werd een paar weken geleden ingevoerd, omdat de vrees bestaat dat terroristen explosieven verstoppen op de plek waar normaal gesproken de laptopaccu zit. De maatregel trof tot nu toe alleen passagiers afkomstig uit moslimlanden, waaronder Jordanië, Egypte, Turkije, Koeweit, Marokko, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

De kans is echter groot dat het verbod dinsdag of woensdag wordt uitgebreid naar vluchten vanaf Europese luchthavens, dit tot onvrede van onder andere de Vereniging voor Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Die spreekt van een ‘schijnoplossing’ en verwacht nog langere wachtrijen en vertragingen als het verbod ook van toepassing wordt op Europese vluchten naar de VS.

Ruimbagage
Hoe het met het vervoer van andere soorten consumentenelektronica zit is nog niet duidelijk. Tot op heden moeten drones en de bijbehorende LiPo’s meestal in de cabine vervoerd worden. Dit om snel in te kunnen grijpen in geval van brand. Als het laptopverbod wordt ingevoerd dan is de kans groot dat ook drones en/of de bijbehorende accu’s in de ruimbagage vervoerd moeten worden.

Mocht je de komende tijd van plan zijn om je drone mee te nemen op een reis naar de VS, informeer dan kort van tevoren bij de vliegmaatschappij wat de actuele eisen zijn ten aanzien van het vervoer van je apparatuur.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier