Interview

“Taboe zijn discussies over wet- en regelgeving”

Eind 2014 zag de Facebookgroep ‘Drone Vliegers Nederland en Vlaanderen’ het levenslicht. Inmiddels telt de groep ruim 3.300 leden en wekelijks komen daar tientallen leden bij. We vroegen oprichters Bert Abbing en Aad Stikkelorum naar hun beweegredenen om het forum in het leven te roepen en hoe de groep zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

Wat is ‘Drone Vliegers Nederland en Vlaanderen’? Hoeveel leden telt de groep nu? 

“In de Facebookgroep Drone Vliegers Nederland en Vlaanderen kunnen Nederlandstalige dronepiloten ervaringen met elkaar uitwisselen. Het merendeel van leden komt logischerwijs uit Nederland en België, maar we hebben ook leden uit Zuid-Afrika. Momenteel telt de groep 3.400 leden. Per maand komen daar zo’n 50 tot 100 nieuwe leden bij.”

Wanneer ging de groep van start, en wat was de aanleiding? Wie waren de initiatiefnemers, en op wat voor manier zijn jullie actief met drones? 

“Wij zijn zelf erg actief bezig met drones. Niet alleen het vliegen met drones maar ook het geven van voorlichting en alles wat maar met een drone te maken heeft.  Drie jaar geleden voelden we de behoefte om onze vliegervaringen te delen met andere, Nederlands sprekende hobbyisten. Bert en Aad zijn toen dit vragenforum op Facebook gestart, waar niet alleen de beginnende vlieger, maar ook de gevorderde vlieger terecht kan. De groep voorziet nog steeds in een behoefte, dat blijkt wel uit het feit dat het aantal leden nog steeds stijgt.”

Over wat voor soort onderwerpen wordt er zoal gediscussieerd? En zijn er ook onderwerpen taboe? 

“De onderwerpen zijn zeer divers. Technische vragen worden over het algemeen binnen een uur van een passend antwoord voorzien. Leden kunnen ook op de door hen ingezonden dronefoto’s en -video’s feedback krijgen van andere leden.

Taboe zijn discussies over wet- en regelgeving. Die ontaarden vaak in eindeloze discussies. Ons devies is: stel je op de hoogte van de wet en regelgeving, handel hierna en gebruik je gezond verstand. Het is niet onze rol om leden te pas en te onpas te wijzen op eventuele overtredingen. Mensen die willen discussiëren over wet en regelgeving kunnen prima terecht op een andere Facebookpagina die daarvoor in het leven is geroepen.”

Is er veel moderatie nodig? Hoeveel tijd besteden de beheerders aan de groep? Hoeveel procent van de leden is echt regelmatig actief?

“Gezien het aantal leden valt dit heel erg mee. Heel af en toe moeten we ingrijpen als het onderlinge respect zoek dreigt te geraken. We willen het graag gezellig houden en dan moet je heel af en toe ingrijpen, maar we doen dat zo min mogelijk.

Per week besteden we ongeveer 25 uur aan het modereren van de groep, Aad wat meer in de ochtend, en Bert in de avond. De activiteit van de leden hangt erg af van het aangesneden onderwerp.”

Hoe zien jullie de toekomst van het dronevliegen voor je? En hoe zal de groep hier zich op aanpassen? 

“Wij zijn wij van mening dat het breder inzetten van drones veel toekomstperspectief heeft.  Er worden in de markt allerlei nuttige toepassingen voor drones ontwikkeld. Denk daarbij aan hulpverlening, de woningmarkt, inspecties op hoogte, de agrarische sector, enzovoort. De drone is nu al niet meer weg te denken uit onze maatschappij, en de ontwikkelingen zijn niet meer te stoppen.

Zoals in elke groep zijn er altijd leden die de wet- en regelgeving met een korrel zout nemen, en onze gedeelde hobby af en toe negatief in het nieuws brengen. Maar over het algemeen bestaat onze Facebookgroep uit verstandige mensen die weten wat ze doen.”

Wat zijn andere websites die interessant zijn voor dronevliegers in Nederland en Vlaanderen?

www.vliegjedroneveilig.nl
www.dronelaw.in/
www.drone.aeret.nl/

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier