Nieuws

Fikse boete voor André Rieu om illegale dronevlucht boven Vrijthof

De inzet van een cameradrone tijdens een optreden op het Vrijthof in Maastricht is orkestleider André Rieu op een flinke boete komen te staan. De hoogte van de schikking is niet bekend is gemaakt, maar volgens bronnen van dagblad De Limburger zou het om een bedrag van ruim 8.000 euro gaan. Het productieteam heeft de drone inmiddels teruggekregen.

Meerdere overtredingen
Het incident met de drone vond in juli vorig jaar plaats. Het productieteam dat verantwoordelijk was voor de registratie van het concert besloot om tegen de regels in wat shots te maken met een drone. Na afloop van het concert werd de drone geconfiskeerd door de politie. Het team dat de drone inzette wordt waarschijnlijk meerdere overtredingen van de regels voor het vliegen met onbemande luchtvaartuigen verweten, waaronder het vliegen boven bebouwing en nabij een mensenmenigte, vliegen buiten de daglichtperiode, en vliegen in de CTR van Maastricht Aachen Airport.

Na langdurig onderzoek van de luchtvaartpolitie heeft Rieu nu zijn drone teruggekregen. Om te voorkomen dat het tot een rechtszaak zou komen besloot Rieu om in te gaan op een schikking die werd voorgesteld door het Openbaar Ministerie. Gezien de ernst van de overtredingen is het goed mogelijk dat dit om een bedrag gaat van 8.200 euro, de maximale geldboete die staat op overtredingen met onbemande luchtvaartuigen.

‘Niet risicovol’, wel begrip
Volgens zoon van André en productieleider Pierre Rieu is er nimmer boven mensen gevlogen en was de operatie daarom niet risicovol. Toch heeft hij begrip voor de boete. “We hebben onze les wel geleerd.”

Bekijk ook het item dat Shownieuws maakte naar aanleiding van het nieuws dat Rieu beboet is:

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

2 gedachten over “Fikse boete voor André Rieu om illegale dronevlucht boven Vrijthof

  • Sjonge jonge André, huur dan zo’n gigantische camera-arm die af en toe over het publiek heen zweeft. Zo moeilijk is het toch niet?

    Beantwoorden
  • Wat een gezeik om niets. Die dingen zijn zo veilig als wat. Tot nu toe kunnen we spreken van talloze ongelukken met kranen (cranes). Hey Albert kok, wat krijg je liever op je hoofd? Een drone van nog geen kilo of “zo’n gigantische camera-arm? Van ongelukken met drones is er niets bekend, op een enkel kleinigheidje na.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier