Regelgeving

Dronewatch roept Dijksma op om nieuwe drone-beperkingen te schrappen

Als het aan staatssecretaris Dijksma ligt worden er binnenkort striktere regels ingevoerd voor het recreatief vliegen met drones. Zo zou men nog maar 50 meter hoog en 100 meter ver mogen vliegen, net zoals ROC-light vliegers. Dronewatch is het niet eens met dit beleidsvoornemen en heeft per brief protest aangetekend. Wil jij ook je mening laten horen? Het is nog tot 29 mei mogelijk om te reageren op de internetconsultatie.

Niet overdreven restrictief
Het spreekt voor zich dat Dronewatch een groot voorstander is van een veilige en verantwoorde integratie van drones in het luchtruim. Maar dan moet het beleid voor onbemande luchtvaartuigen, of daar nu recreatief of professioneel mee gevlogen wordt, niet overdreven restrictief gemaakt worden: niet alleen leidt dit tot onbegrip bij veel dronevliegers, ook is de handhaafbaarheid zeer problematisch en het is helemaal niet bewezen dat de veiligheid voor ander luchtverkeer of personen op de grond door de voorgestelde aanpassingen verhoogd wordt.

Daar komt bij dat al de voorgestelde restricties in de Regeling modelvliegen feitelijk alleen de goed geïnformeerde dronevliegers treffen. Juist deze doelgroep zorgt voor weinig problemen. Het zijn de ‘cowboys’, de mensen die geen enkel idee hebben van de regelgeving, die voor problemen zorgen. Door nieuwe restricties in te voeren wordt dus de verkeerde groep mensen getroffen. Om de ongelijkheid tussen recreanten en ROC-light vliegers op te heffen, pleiten we ervoor om voor ROC-light vliegers ook een maximale vlieghoogte van 120 meter en een VLOS-criterium in te stellen.

Voorlichten en handhaven
Wat Dronewatch betreft zou de staatssecretaris zich beter kunnen richten op nog betere voorlichting (zoals het verplicht stellen van het meeleveren van de flyer over verantwoord dronegebruik bij de verkoop van drones) en het beter handhaven van de bestaande regels. Ook bij mediaorganisaties, want op tv zijn er te pas en te onpas illegaal gemaakte dronebeelden te zien, iets wat niet bepaald bijdraagt aan het besef van regels bij de mensen thuis.

Ons pleidooi samengevat:

 • Laat in de Regeling modelvliegen de maximale vlieghoogte op 120 meter en voer geen horizontale afstandsbeperking in, anders dan het VLOS-criterium.
 • Verruim de mogelijkheden van ROC-light vliegers ten aanzien van maximale vlieghoogte en afstand, om zodoende het verschil met recreanten weg te nemen.
 • Laat voor professionals de mogelijkheid bestaan om operaties uit te voeren nabij ongecontroleerde luchthavens, als daarvoor geen bezwaar bestaat bij de havenmeester.

Meer weten? Lees dan onze volledige reactie. Wil je zelf ook reageren op de voorgestelde beperkingen? Doe dat dan voor 29 mei, via deze link. Je kunt je uiteraard laten inspireren door onze argumenten, maar ook in je eigen woorden duidelijk maken waarom je het niet eens bent met de nieuwe beperkingen. Dat hoeft niet per se per brief; je kunt je commentaar ook in een tekstveld kwijt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Dronewatch roept Dijksma op om nieuwe drone-beperkingen te schrappen

 • De overheid heeft hun IT (weereens ) niet voor elkaar. Wanneer ik een bijlage wil toevoegen aan mijn reactie krijg ik de volgende error (en ben ook mijn onderbouwing kwijt die ik al ingevuld had) :

  “Home internetconsultatie
  De website is tijdelijk niet beschikbaar

  Wegens technische problemen is de website tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later nogmaals.”

  Beantwoorden
 • Goed bezig, Dronewatch! Ik heb ook al een vergelijkbare reactie gestuurd op het overheidsbericht van de beperkingen. Veiligheid maak je door betere voorlichting en controle (desnoods met een verplicht theorie examen, net als bij brommers). Daarmee bereik je meer dan met beperkingen waar veel “cowboys” niet van op de hoogte zijn.

  Beantwoorden
 • Ik geloof er helemaal niets van dat de meeste overlast komt van cowboys die niets van de regels weten. Na alle voorlichtingscampagnes (zelfs mijn tech unsavy moeder weet wat wel en niet mag) is dat simpelweg niet houdbaar meer, al helemaal niet aangezien je na aankoop van je drone binnen 2 klikjes alle belangrijke beperkingen kan vinden en de drang daartoe ook groot is.

  Waar het om gaat is dat de regels doorgeslagen onzin zijn, juist voor amateurs. En ja, dan creëer je inderdaad “cowboys”. Een beetje recalcitrantie is goed voor de samenleving, dat blijkt ook hieruit. Voorbeeld: natuurlijk gaat geen enkel gezond nadenkend mens regels naleven waarin je niet eens in een random afgelegen parkje tussen de bomen mag vliegen, slechts omdat er 3km verder een vliegveld is. Vermenigvuldig dat met pakkans 0 en het hek is van de dam.

  Hèt probleem is dat juist doordat de regels als onzin ervaren worden, dat ze ook niet toegepast worden op momenten dat ze wel nuttig zijn!

  Het verruimen van alleen de ROC regels gaat het probleem dus natuurlijk ook niet oplossen, slechts verergeren; wat denk je dat een cowboy doet als ie ziet dat iemand anders wel iets mag? Ik snap dat het fout voelt dat je helemaal zo’n stom papiertje en alles hebt geregeld slechts zodat je hetzelfde mag als die vervelende amateur, maar omwille van de veiligheid zou het een stuk beter zijn als juist de regels voor hen grondig verruimt worden. Op de langere termijn levert dat m.i. veel meer voordeel voor de ROC piloot op, moeten we alleen nu over onze eigen schaduw heenstappen.

  Beantwoorden
 • Marnix Verschraegen

  Sorry hoor maar in Belgie hebben wij een beperking van 45 meter voor klasse 2 drone piloten en 91m voor klasse 1 drone piloten

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier