Nieuws

Rechter haalt streep door verplichte droneregistratie VS

Amerikanen die hobbymatig met een drone zwaarder dan 250 gram willen vliegen hoeven het toestel voorlopig niet meer eerst te registreren bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Dat is een gevolg van een uitspraak van een federale rechter, in een zaak die aangespannen werd door een modelvlieger.

In strijd met eerdere wetgeving
Volgens de rechter is de wetgeving die het sinds 2015 verplicht stelt om alle drones boven de 250 gram te registreren in strijd met eerdere wetgeving, die stelt dat de FAA niet zomaar beperkingen mag opleggen aan mensen die puur hobbymatig met een modelvliegtuig of drone vliegen. De zaak werd aan het rollen gebracht door modelvlieger John Taylor. Die voelde zich benadeeld door de FAA, en bracht zijn bezwaar onder de aandacht van een federale rechtbank in Washington.

Sinds de registratieplicht ingesteld werd zijn er ruim 820.000 drones geregistreerd. Het gaat daarbij met name om recreatieve toestellen, maar er zitten ook veel professioneel gebruikte drones bij. Per drone is een vergoeding van vijf dollar betaald aan de FAA. De vraag is nu of mensen die hun toestel reeds geregistreerd hebben dat bedrag terugkrijgen of niet.

Veel steun voor registratie
Het is echter de vraag of de terugdraaiing van de verplichte registratie lang stand houdt. Volgens Brendan Schulman van DJI zal er ongetwijfeld snel overleg komen tussen de FAA en andere stakeholders over hoe de blokkade weer opgeheven kan worden. Bovendien staan veel partijen uit de dronesector achter de verplichte registratie van (hobby)drones. “Op die manier willen we aan mensen duidelijk maken dat een drone geen speelgoed is en dat het gebruik ervan op een verantwoordelijke manier moet gebeuren.”

In veel landen gaan stemmen op om drones verplicht te registreren. Ook in Nederland komt er waarschijnlijk zo’n registratieplicht, zodra de Europese regelgeving voor het vliegen met drones ingevoerd wordt. Maar dat kan nog wel een paar jaar op zich laten duren. Tot die tijd hoeven alleen professionele gebruikers van drones hun toestellen in te schrijven in het luchtvaartuigregister.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier