Productnieuws

DJI kondigt Spark aan: een drone die je overal mee naar toe neemt

Woensdagmiddag heeft DJI tijdens een evenement in New York de DJI Spark aangekondigd, een pocketformaat drone met een gestabiliseerde camera die kan filmen in 1080p HD en 16 minuten vliegt op één acculading. Het toestel valt vooral op door zijn compacte vormgeving: de DJI Spark is nog een stuk kleiner en lichter dan de toch al compacte Mavic Pro. De drone is vooral bedoeld voor het maken van grappige luchtopnamen en dronies onderweg, maar er zijn ook serieuze toepassingen denkbaar. Wie de Spark nu reserveert bij DJI zou hem nog voor de zomervakantie in huis moeten hebben.

Mechanische gimbal
De afgelopen weken deden er al veel geruchten de ronde over DJI’s nieuwe mini-drone. Zo was al bekend dat het toestel Spark ging heten, en ook de meeste specificaties waren al uitgelekt. Bijzonder aan de Spark is dat DJI ondanks het geringe formaat toch een mechanische gimbal in het toestel heeft kunnen verwerken. Daardoor kun je zeer stabiele videobeelden maken, zoals je dat gewend bent van de meer volwassen drones van DJI.

Voor een drone van dit formaat is dat een unicum. Er waren natuurlijk al andere zeer compacte quadcopters op de markt, waaronder de Breeze van Yuneec en de Xplorer Mini van Xiro, maar die moesten het allemaal doen met softwarematige beeldstabilisatie. En dat levert toch minder goede resultaten op, zoals ook bleek uit onze review van de Yuneec Breeze en eerder onze review van de Parrot Bebop 2.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft DJI een heel nieuwe twee-assige gimbal ontwikkeld, aangevuld met een stabilisatietechniek die DJI UltraSmooth heeft genoemd. De gimbal kan 90º naar beneden draaien. De camera is ultracompact en licht van gewicht; alleen op die manier kon het totale gewicht van de drone net onder de 300 gram gehouden worden. Maar met een vliegtijd van 16 minuten en een maximale vliegsnelheid van 50 km/uur is het toch een serieuze drone, en bepaald geen stuk speelgoed.

De DJI Spark is heel klein en handzaam

Met en zonder controller
Om de drone prijstechnisch gezien zo laagdrempelig mogelijk te houden heeft DJI ervoor gekozen om het basismodel van de Spark zonder controller op de markt te brengen. Die versie gaat 599 euro kosten. Een versie met controller – de Fly More combo – komt op 799 euro. Als je voor de laatste uitvoering kiest dan heb je ook wat meer speelruimte: de Spark kan dan zo’n 2 km (FCC) of 500 meter (CE) van je vandaan vliegen. Het beeld wordt overgebracht middels een ‘HD-Wifi’ verbinding, zoals DJI het noemt. Op je FPV scherm krijg je het beeld in 720p door.

Zoals eerder gemeld beschikt de controller niet over een display voor de weergave van vluchtgegevens en telemetrie. Je bent daarvoor afhankelijk van de DJI Go 4 app, die draait op de smartphone die je onder de controller kan klemmen, net zoals bij de Mavic Pro. De drone is verder wel voorzien van GPS en Glonass voor de navigatie, en het visual positioning system (VPS) stelt je in staat om ook indoor te vliegen met drone. Wie de DJI Goggles in huis heeft, kan de Spark ook als een FPV drone vliegen.

Opstijgen kan eenvoudig vanuit je hand. Dit heet ook wel QuickLaunch. Je schakelt de drone in en houdt deze op armlengte afstand, met de camera naar je toe. Vervolgens detecteert de Spark middels FaceAware je gezicht, en kan deze direct bijvoorbeeld een dronie gaan maken. Vanaf het moment dat het toestel in de lucht hangt kun je het toestel gaan bedienen met de optionele controller, of met handgebaren. Het toestel landt na afloop van de vlucht zonder problemen weer in je handen, dankzij PalmLand.

PalmControl
Nieuw is de mogelijkheid om de drone geheel met hand- en armgebaren te besturen, middels PalmControl. Daartoe is de Spark voorzien van geavanceerde beeldherkenning. Als de dronecamera jouw kant op wijst dan kun je eenvoudig omhoog of omlaag gebaren en de drone volgt je commando’s op. Zo wordt het maken van een dronie echt kinderspel. De Spark beschikt verder over een aantal nieuwe vliegprogramma’s, namelijk Rocket, Dronie, Circle, en Helix. Daarmee kun je de drone eenvoudig om je heen laten cirkelen of een dramatisch opstijgshot laten maken.

Qua cameraprestaties moet je natuurlijk geen Phantom- of zelfs Mavic Pro-kwaliteit verwachten. De sensor en het objectief zijn veel kleiner, waardoor de camera per definitie een stuk minder lichtgevoelig is. Je moet eerder denken aan de kwaliteit van een moderne smartphone. Dat is nog steeds prima voor veel toepassingen, maar professioneel film- en fotografiewerk zal er met de Spark niet inzitten. Maar daar is de drone ook niet voor bedoeld (uitzonderingen daargelaten). En in tegenstelling tot eerdere geruchten filmt de camera in 1080p HD, niet in 4K. Foto’s maken kan in een resolutie van 12 megapixels.

De Spark biedt ook nieuwe fotomogelijkheden, namelijk Pano en ShallowFocus. In de Pano-stand maakt de Spark een serie foto’s die naderhand automatisch aan elkaar gestitched worden, voor panoramische afbeeldingen. In ShallowFocus maakt de Spark foto’s waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond een beetje wazig; een feature die we eerder zagen bij de iPhone 7 Plus.

Drone voor erbij
De Spark zal met name reislustige dronefanaten aanspreken. De drone is immers klein en licht genoeg om altijd bij je te steken. En doordat het toestel ook veel stiller vliegt dan bijvoorbeeld een Phantom zul je ook minder snel opvallen. Ideaal dus om op de meest uiteenlopende plekken even een ‘dronie’ of gewoon wat luchtopnamen te maken. Je neemt de Spark makkelijk mee in de bijgeleverde carry case, die ook uitsparingen heeft voor twee extra accu’s.

Maar gezien de lage verkoopprijs ligt het voor de hand dat de Spark ook door veel huidige dronebezitters aangeschaft gaat worden, als ‘drone voor erbij’. En uiteraard is er ook nog een grote groep mensen die wel eens zou willen experimenteren met een cameradrone, maar hier geen duizend euro of meer aan uit wil geven: ook die groep zal wellicht geïnteresseerd zijn in de Spark. 599 euro is nog steeds een hoop geld, maar de DJI Spark belooft wel veel ‘bang for the buck’, iets wat de aankoopbeslissing misschien toch wat makkelijker maakt.

Het feit dat de Spark een heel nieuwe doelgroep zal aanspreken brengt ons meteen bij een gevoelig punt. Want in theorie valt de Spark gewoon onder de huidige regelgeving voor recreatief of professioneel gebruik. Toch kun je op je klompen aanvoelen dat die regels voor deze kleine drone veel te overdreven zijn. Met een gewicht van 300 gram is de Spark amper een gevaar voor de omgeving. Hele volksstammen zullen met deze drone in de tuin opstijgen om het huis eens van boven te bekijken. En geef ze eens ongelijk; het is alsof je een speelgoedhelikoptertje laat opstijgen.

Professioneel gebruik
Ook denken we dat makelaars die wat luchtopnamen van huizen die in de verkoop gaan willen hebben of klusbedrijven die even een snelle blik op het dak willen werpen de DJI Spark snel zullen gaan omhelzen. De beeldkwaliteit is goed genoeg voor deze toepassingen, en omdat de drone zo klein en stil is zal niemand opmerken dat er even in bebouwd gebied met het toestel gevlogen wordt. Wat dat betreft is de Spark misschien nog wel interessanter dan de Mavic Pro, die was al zo klein en stil en daardoor geschikt voor onopvallend foto- en filmwerk.

De DJI Spark kan desgewenst met alleen de DJI Go 4 app bediend worden, zonder controller dus

Het bizarre is echter dat de Spark met zijn 300 gram door de wetgevende macht gewoon gezien wordt als elke andere drone, en er gelden dus ook dezelfde regels voor, waaronder het verbod op vliegen boven bebouwing en mensen. Houd dit in het achterhoofd als je met de Spark aan de slag gaat, alhoewel we de kans klein achten dat een politieagent je zal bekeuren als je met dit apparaatje aan het vliegen bent. Let wel op met het delen van foto’s en video’s die je met de Spark maakt, want daar kun je later alsnog bekeurd worden.

Veiligheid en regelgeving
We hopen dan ook dat de beleidsmakers in Den Haag nog eens goed nadenken over de vraag of er voor ultralichte drones zoals de DJI Spark niet snel nog een extra categorie moet komen, waarvoor de regels veel minder streng zijn dan nu. Je hoeft niet over een kristallen bol te beschikken om te kunnen voorspellen dat de Spark massaal gebruikt gaat worden voor het maken van ‘verboden’ shots, nabij wegen, mensen en bebouwing. Mocht het toestelletje neervallen of crashen, dan vallen daar echt geen gewonden bij. Het valt dan ook lastig te verkopen dat Spark-bezitters zich dadelijk aan alle strenge regels moeten houden.

De DJI Spark is flink kleiner dan de Yuneec Breeze, en dat was al een kleine drone

Over veiligheid gesproken: ook de Spark wordt middels geofencing weerhouden van vluchten op plekken waar dat niet mag, zoals in de buurt van vliegvelden. Daarnaast beschikt de Spark over features zoals obstakeldetectie en return to home. Maar de belangrijkste factor die de veiligheid verhoogt is het geringe gewicht van de Spark: met 300 gram is het geen drone die veel schade kan aanrichten, mocht het toestel ergens tegenaan vliegen of uit de lucht komen vallen. En dankzij de meegeleverde prop guards vormen de propellers ook niet echt een gevaar voor omstanders.

Reserveer nu!

Vanaf medio juni uitgeleverd
Wie de drone nu bij DJI reserveert (dat kan zonder verzendkosten), krijgt de drone volgens DJI vanaf medio juni in huis, want vanaf dat moment wordt de drone uitgeleverd. Het toestel is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren, en er wordt een 16 GB geheugenkaartje meegeleverd. Als je voor de Fly More combo kiest, dan krijg je ook twee extra accu’s, controller, charging hub, prop guards en een schoudertas meegeleverd.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “DJI kondigt Spark aan: een drone die je overal mee naar toe neemt

 • Dat is ook de rede waarom ik geen ROC-light doe. Veel van mijn klanten gaan het nu zelf doen, en dat is al bij de Mavic zo. En Den Haag loop hier kilometers achteraan, deze mensen doen dat gewoon zonder toestemming. Dit is ook niet meer te handhaven.

  Beantwoorden
 • Beetje jammer alleen dat dit ding weer zo veel geld gaat kosten, 599 is het absoluut niet waard in mijn ogen.

  Beantwoorden
 • Voor mij zou dit de perfecte drone zijn, lichtgewicht, klein, en makkelijk mee te nemen voor onze wandelingen en jachttrainingen met de honden. Ook dat deze drone enkele flight presets heeft maakt het een interessante drone. En ik wil er gerust € 799,- voor betalen met alle toeters en bellen, maar ben zoo bang dat je deze straks niet meer mag gebruiken, of dat je bij ieder filmpje dat je upload op FB of youtube je een envelop met acceptgiro kunt verwachten.

  Beantwoorden
 • Burkhard Fischer

  De afstandsbediening van de Spark lijkt sterk op die van de Mavic.
  Heb al een Mavic en zo komt bij mij de vraag op:
  Kan ik de afstandsbediening van mijn Mavic voor de Spark gebruiken??
  (Zou 200,-€ bij de aanschaf van een Spark schelen)…

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Hoi Burkhard, helaas: de Spark maakt gebruik van een wifi-verbinding voor de gegevensoverdracht en de videofeed, terwijl de Mavic Pro gebruik maakt van OcySync. Die twee zijn niet compatibel met elkaar…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier