MIT ontwikkelt cameradrone die zelf het beste shot bepaalt

Iedereen die wel eens videobeelden opneemt met een drone weet hoe moeilijk het is om zowel de drone als de camera gelijktijdig te besturen. Tenzij je met twee operators werkt kun je je eigenlijk niet 100% concentreren op het gewenste shot, omdat je ook de drone in de gaten moet houden. Daar komt verandering in, want onderzoekers van het MIT hebben nu een drone ontwikkeld die zelf bepaalt hoe een bepaald shot het beste gemaakt kan worden.

Variabelen instellen
Het systeem stelt een regisseur in staat om vooraf allerlei variabelen in te stellen, zoals de positie en grootte van het onderwerp in de compositie, de hoek waaronder het onderwerp in beeld gebracht moet worden, en hoe lang het onderwerp in beeld moet blijven. Het is zelfs mogelijk om de drone meerdere onderwerpen tegelijkertijd in beeld te laten brengen. Ook kan de drone rekening houden met obstakels en deze ontwijken indien nodig. Vervolgens past de drone direct zijn vliegpad aan om de opname van het shot te vervolgen.

Na het invoeren van alle variabelen bepaalt de software hoe de drone het beste kan vliegen en de gimbal moet bewegen om het perfecte shot te maken. Het systeem hoeft dus niet handmatig bestuurd te worden, en ook is er geen camera-operator nodig: de drone voert al het vlieg- en filmwerk zelf uit. En als de omstandigheden wijzigen, dan past de drone zijn vliegtraject realtime aan. Een beetje à la ActiveTrack van DJI dus, maar dan een stuk geavanceerder qua mogelijkheden.

In de kinderschoenen
Het systeem wordt binnenkort gepresenteerd op de International Conference on Robotics and Automation. Zoals uit onderstaande video blijkt staat het systeem nog in de kinderschoenen, maar gezien de snelle ontwikkelingen op dit gebied zou het ons niet verbazen als zelfvliegende cameradrones over een paar jaar de normaalste zaak van de wereld zijn en het vak van drone-cameraman weer een stuk eenvoudig wordt.

(Coverafbeelding: Christine Daniloff/MIT)

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier