Productnieuws

Gratis app Drone Co-Pilot helpt je met het veilig uitvoeren van vluchten

Elke drone – hoe klein ook – is een luchtvaartuig, en net zoals bij ‘echte’ luchtvaartuigen zoals vliegtuigen doe je er verstandig aan om voor aanvang van en tijdens iedere vlucht een aantal zaken te checken: zijn de weersomstandigheden goed? Is de return to home-hoogte goed ingesteld? Zijn de accu’s goed opgeladen? Mag je wel vliegen op je huidige locatie? Waar zijn er eventuele obstakels? Op die manier kun je een hoop problemen voorkomen. Om je te helpen zo’n checklist door te nemen is er nu de gratis app Drone Co-Pilot.

Veiligheid voorop
De app is een initiatief van Theo Redelijkheid, werkzaam in de IT-branche en sinds vier jaar een enthousiast amateur dronevlieger. Het idee voor de app komt voort vanuit zijn passie voor de hobby, en het besef dat de hobby zich alleen verder kan ontwikkelen als dat veilig gebeurt. “Mijn doel is het ondersteunen van het veilig en verantwoord vliegen met drones, zodat er geen schade aan mensen, dieren en bezittingen aangericht wordt.”

Directe aanleiding voor het idee om met een checklist te gaan werken was een aanvaring tussen zijn eerste drone en de spoorbrug nabij Sliedrecht. Zijn eerste versie van de checklist was er een op papier. Maar Theo bedacht zich al snel dat het veel handiger zou zijn om een interactieve versie van de checklist te hebben, die is toegespitst op precies het toestel waarmee je op dat moment vliegt. Bovendien zou zo’n digitale checklist veel beter in kunnen spelen op verschillende fasen van de vlucht.

Een voorbeeld van een Preflight Checklist voor een Inspire 1

Virtuele copiloot
Dat idee leidde uiteindelijk tot Drone Co-Pilot. “Feitelijk is de app een soort van virtuele hulp, die je bij het voorbereiden en uitvoeren van de vlucht helpt om alle aandachtspunten door te nemen. De app werkt met een interactieve checklist waardoor de dronepiloot veilig en verantwoord kan gaan vliegen. De piloot kan zich richten op het veilig vliegen terwijl de virtuele drone Co-Pilot zorgt dat hij niets vergeet. De app werkt met spraak, dus je hoeft niet steeds op het scherm te kijken: je hoeft alleen maar alle acties af te vinken.”

Volgens Redelijkheid is Drone Co‐Pilot de eerste app ter wereld die zich primair richt op de veiligheid van de omgeving, door het automatiseren van een checklist. “Net als in de professionele luchtvaart werkt de app met een “Challenge & Response” methode en verschillende fases van de vlucht, waardoor alleen de op dat moment relevante aspecten worden gecheckt. Het betreft niet alleen de vluchtvoorbereiding, maar ook de uitvoering ervan. Zelfs in het geval van een incident bevat de app een handige checklist.”

Tijdens het opstarten van de app wordt de gebruiker gevraagd met welke drone er gevlogen wordt

Ondersteuning voor populaire drones
De app werkt met templates die per drone aangepast kunnen worden. Standaard bevat de app al checklisten voor de meest gangbare drones zoals die van DJI en Yuneec. Via een forum kunnen eigenaren van andere types drones een checklist voor hun type drone samenstellen en indienen. Redelijkheid: “Doelstelling is dat de Drone Co-Pilot in ieder geval  de top-10 best verkochte drones standaard ondersteunt.”

Drone Co-Pilot is zowel beschikbaar voor iOS en Android en kan gratis gedownload worden via de App Store of Google Play. Tijdens het gebruik heeft de app geen mobiele dataverbinding nodig. Sinds het verschijnen van de app is deze al enkele honderden keren gedownload, aldus Redelijkheid.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Gratis app Drone Co-Pilot helpt je met het veilig uitvoeren van vluchten

  • Ronald Koenders

    newbie tot drone vliegen: wilde de app downloaden maar is die uit de appstore

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier