BedrijvengidsOok ROC-light opleidingen en verzekeringen! Zoek bedrijf

Partij voor de Dieren wil droneverbod boven natuurgebieden Zuid-Holland

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt er een verbod op het vliegen met drones boven natuurgebieden in de provincie Zuid-Holland. De Statenfractie van de partij is bang dat drones de daar aanwezige vogels en andere dieren schrik aanjagen.

Natura 2000
Volgens de partij zou het verbod in ieder geval moeten gaan gelden voor de Natura 2000-gebieden in Zuid-Holland. Dat betreft onder meer het duingebied Meyendel bij Wassenaar, het Westduinpark bij Scheveningen en de graslanden van natuurgebied De Wilck.

Aangezien het zeggenschap over het luchtruim niet op provinciaal niveau geregeld is zou het rijk een verbod in moeten stellen, meent de fractie. Ook zouden dronebezitters moeten worden voorgelicht over de mogelijke risico’s voor de natuur.

Verstoring niet bewezen
Helemaal onomstreden is het voorstel niet. Het is namelijk helemaal niet bewezen dat drones verstorend werken op de natuur, of dat drones vogels en andere dieren angst aanjagen. Veel milieugroeperingen stellen echter onomwonden dat dit wel zo is.

Eerder stelden de provincies Zeeland en Noord-Holland al restricties in aangaande het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden. Die verboden zijn echter niet in lijn met de landelijke regelingen aangaande het vliegen met drones, en een eventuele bekeuring voor het overtreden van die verboden zal voor een rechter waarschijnlijk niet stand houden.

Tijdelijke beperkingen via NOTAMs
Dronewatch pleit voor een heel andere aanpak. In plaats van het permanent afsluiten van natuurgebieden voor drones, zouden er middels NOTAMs tijdelijke vliegrestricties ingesteld kunnen worden voor bijvoorbeeld broedgebieden. Die NOTAMs gelden dan voor al het luchtverkeer, dus ook voor burgerluchtvaart. Het is zelfs mogelijk om dergelijke tijdelijke vliegrestricties automatisch mee te nemen in de ingebouwde geofencing van drones, zodat droneliefhebbers ook niet per ongeluk een broedgebied in kunnen vliegen.

DroneLand ROC-light

4 Comments

Leave a Reply

Skytools
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.