Nieuws

Partij voor de Dieren wil droneverbod boven natuurgebieden Zuid-Holland

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt komt er een verbod op het vliegen met drones boven natuurgebieden in de provincie Zuid-Holland. De Statenfractie van de partij is bang dat drones de daar aanwezige vogels en andere dieren schrik aanjagen.

Natura 2000

Volgens de partij zou het verbod in ieder geval moeten gaan gelden voor de Natura 2000-gebieden in Zuid-Holland. Dat betreft onder meer het duingebied Meyendel bij Wassenaar, het Westduinpark bij Scheveningen en de graslanden van natuurgebied De Wilck.

Aangezien het zeggenschap over het luchtruim niet op provinciaal niveau geregeld is zou het rijk een verbod in moeten stellen, meent de fractie. Ook zouden dronebezitters moeten worden voorgelicht over de mogelijke risico’s voor de natuur.

Verstoring niet bewezen

Helemaal onomstreden is het voorstel niet. Het is namelijk helemaal niet bewezen dat drones verstorend werken op de natuur, of dat drones vogels en andere dieren angst aanjagen. Veel milieugroeperingen stellen echter onomwonden dat dit wel zo is.

Eerder stelden de provincies Zeeland en Noord-Holland al restricties in aangaande het gebruik van drones in Natura 2000-gebieden. Die verboden zijn echter niet in lijn met de landelijke regelingen aangaande het vliegen met drones, en een eventuele bekeuring voor het overtreden van die verboden zal voor een rechter waarschijnlijk niet stand houden.

Tijdelijke beperkingen via NOTAMs

Dronewatch pleit voor een heel andere aanpak. In plaats van het permanent afsluiten van natuurgebieden voor drones, zouden er middels NOTAMs tijdelijke vliegrestricties ingesteld kunnen worden voor bijvoorbeeld broedgebieden. Die NOTAMs gelden dan voor al het luchtverkeer, dus ook voor burgerluchtvaart. Het is zelfs mogelijk om dergelijke tijdelijke vliegrestricties automatisch mee te nemen in de ingebouwde geofencing van drones, zodat droneliefhebbers ook niet per ongeluk een broedgebied in kunnen vliegen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

5 gedachten over “Partij voor de Dieren wil droneverbod boven natuurgebieden Zuid-Holland

 • Wat een onzin allemaal!
  Als ik naar natuurgebieden kijk (ik neem even Natura 2000-gebied ’t Twiske in Noord-Holland als voorbeeld) gebeurt daar gigantisch veel wat schade aan de natuur kan toebrengen: scooters en auto’s (uitlaatgassen en herrie), veel recreatie (afval en vertrapping), waar water is wordt gevaren (uitlaatgassen en verstoring watervogels, plus mogelijk schade aan de waterkanten), mountainbikes (moet ik die echt uitleggen?). En dan willen ze de dronevlieger (elektrisch, vertrapt niets, rijdt niets plat) tegenhouden? Dat je in het broedseizoen tijdelijk niet mag vliegen i.v.m. verstoring begrijp ik helemaal. Maar verder begrijp ik dus niets van een dergelijk verbod.

  Beantwoorden
 • Herman Gallé

  Je bewijst je eigen ongelijk. Naast alle bedreigingen voor het natuurgebied die je opsomt komt dus ook nog eens het lawaai en de verschijning van de drone. . Reden te meer daar weg te blijven.

  Beantwoorden
  • Beste Herman, (68 jaar?,Vegetariër, antropomorfist, bewogen lid van de Partij voor de Dieren! woonachtig in Leeuwarden…. ref. Google). beetje kort door de bocht antwoord denk ik….Dirk -jan heeft namelijk wel een punt. Ik woon in het mooie Zeeland, juist in het natura2000 (en uit ervaring) zie ik dat eerder genoemde punten maar al te waar zijn, hier gelden dan in eens namelijk de wettelijke beperkingen niet voor, b/v het delta(sky) vliegen, het vliegen met proef vliegtuigen van de basis uit Woensdrecht, gewoon het vliegen vanuit midden zeeland enz. het kan allemaal zonder problemen, maar o wee als er 1 drone komt…. gelooft u nou zelf echt in de overlast of is het slecht een veronderstelling ? heb namelijk nog nooit gezien als ik aan het vliegen bent dat er maar 1 vogel weg vliegt van schrik… kan ik van de waterscooter s, boten, en de delta(sky) vliegers niet zeggen!
   Het idee van de NOTAMs is perfect, en zou voor alle recreatie en Woensdrecht moeten gelden. Laat mij a.u.b. gewoon ongestoord vliegen, mag u ongestoord met uw katten spelen (als ze geen vogels aan het vangen zijn tenminste).
   Vriendelijke groet vanuit een mooi Zeeland, en hopende op uw begrip in deze.

   Beantwoorden
  • Marnix Verschraegn

   Beste Herman,

   Als er geen Notam beperking is zal ik vliegen in een Natura 2000 gebied. De provincie mag mij daar geen verbod voor opleggen omdat zij niet gaan over het luchtruim boven Nederland.
   Dat is nu eenmaal de wet.

   mvg
   Marnix

   Beantwoorden
 • Marnix Verschraegen

  Als het zo doorgaat mag men nergens meer vliegen met en drone waar men mooie beelden kan maken.
  het is niet bewezen dat een drone geluidshinder kan geven
  op 50 meter hoogte hoort men die niet meer

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier