Man op drone bezorgt voetbal voorafgaand aan bekerfinale

Hoe kun je een spannende voetbalwedstrijd nu beter beginnen dan met een man die op een drone de voetbal bezorgt bij de scheidsrechter? Duizenden toeschouwers van de Portugese bekerfinale waren getuige van deze wel heel bijzondere openingsact:

https://www.youtube.com/watch?v=m8zd_94-kKI

Geen drone, wel cool

Eigenlijk hoort een bericht als dit niet thuis op Dronewatch, want een drone die een persoon vervoert, is immers geen onbemand luchtvaartuig meer. Maar voor deze video maken we graag een uitzondering, want het is niet zomaar een luchtvaartuig: het gaat om een multirotor van nog onbekend fabrikaat, die blijkbaar genoeg vermogen heeft om een mens van vlees en bloed als ware het een hoverboard te verplaatsen. En dat is toch een indrukwekkende prestatie.

Feit is dat we de laatste tijd steeds vaker getuige zijn van flink uit de kluiten gewassen multirotors die mensen kunnen tillen. Afgelopen winter liet vlogger Casey Neistat zich met snowboard en al door zo’n reus de lucht in sleuren, en een paar weken geleden nog was de eerste basejump vanaf een drone een feit.

Veiligheid

Veiligheidstechnisch gezien vallen er bij de stunt nog wel wat vraagtekens te plaatsen. Er lijkt geen sprake van veiligheidsnetten of een andere maatregel die kon voorkomen dat de drone, als deze op hol was geslagen, het publiek was ingevlogen. Want dat zou ook niet voor het eerst zijn, zoals je in onderstaande video kunt zien. Maar misschien had de dronepiloot (als je de man op de drone zo kunt noemen) wel een killswitch in zijn handen, en kon hij op die manier voorkomen dat een fly-away desastreus zou aflopen.

https://www.youtube.com/watch?v=jqmGCqbyIIU

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier