Russische drone breekt hoogterecord tijdens vlucht over Mount Everest

Een fixed-wing drone van Russische makelij heeft onlangs een nieuw hoogterecord neergezet voor kleine onbemande luchtvaartuigen. Het door een elektromotor aangedreven toestel bereikte een hoogte van maar liefst 9.333 meter tijdens een vlucht over de Mount Everest.

Vlucht van anderhalf uur
De totale vlucht nam ruim anderhalf uur in beslag. De drone, een SKAT 640 4G TERRA UAV, werd opgelaten in de plaats Tengboche in Nepal, dat op een hoogte van 3.867 meter boven zeeniveau ligt. Vanaf die locatie duurde het minder dan een uur om de top van de beroemde berg te bereiken.

Het is geen sinecure om op die hoogte te vliegen. Naast extreme koude, hoge windsnelheden met windvlagen tot wel 100 km/uur, en een lage luchtdruk, is er op extreme hoogte ook nog eens sprake van verhoogde stralingsniveaus. Toch hoefde de drone volgens de fabrikant niet aangepast te worden, en ging het om een gewoon productiemodel.

Toepassingen
De succesvolle test maakt de weg vrij voor een hele serie toepassingen van de drone. Zou zouden alpinisten en reddingsteams goed gebruik kunnen maken van het toestel. Ook zijn er veel militaire toepassingen denkbaar, waaronder het snel in kaart brengen van grote gebieden of het volgen van doelen op de grond.

Het hoogterecord is bevestigd door twee Nepalese overheidsorganisaties. Het team heeft de prestatie inmiddels ingediend bij Guinness World Records.

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is gecertificeerd (RPA-L) dronepiloot en beschikt over het ROC-light. In het najaar van 2018 was Wiebe als coach&jurylid verbonden aan het tv-programma 'Drone Masters'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier