Verlamde man bestuurt racedrone met hoofdbewegingen

Al van jongs af aan was Agustin Zanoli uit Argentinië gefascineerd door snelle voertuigen en racen.  Maar door een tragisch ongeluk met een 4×4 all terrain vehicle raakte hij op 18-jarige leeftijd verlamd vanaf zijn nek. Toch kan hij het racen weer oppakken, dankzij een speciaal voor hem ontwikkelde hoofdbesturing waarmee hij een racedrone kan bedienen.

Gas geven met de kaken
De hoofdbesturing werd ontwikkeld door Daniel Sequeiros, die gespecialiseerd is in het ontwerpen van drones voor zowel recreatieve als professionele doeleinden. Eind 2015 kwam hij in contact met Zanoli, die aangaf dat hij heel graag weer zou willen ervaren hoe het is om zelf te racen. Sequeiros bedacht dat het wellicht mogelijk zou zijn om een racedrone met puur en alleen hoofdbewegingen te besturen, en ging aan de slag met de ontwikkeling van een interface.

Het resultaat is een VR-bril die hoofdbewegingen van Zanoli omzet in stuurcommando’s voor de drone. Gas geven doet hij met zijn kaken: door harder te bijten in een speciale sensor gaat de drone sneller vliegen, tot wel 100 kilometer per uur. En door de kaken te ontspannen neemt de drone gas terug.

Zanoli is erg blij dat hij ondanks zijn handicap toch weer zelf kan racen. “Toen het ongeluk net had plaatsgevonden had ik nog niet in de gaten hoe serieus het was. Al snel besloot ik dat ik graag de dingen zou blijven doen die ik voorheen ook deed, maar dan in een aangepaste vorm.”

Geen patent aanvragen
De ontwikkelaar van de headset is vooral bij dat hij Zanoli kan helpen om die droom waar te maken. “Ik ga geen patent aanvragen op deze uitvinding en ik hoef er ook niets aan te verdienen. Ik hoop dat de technologie ook door anderen gebruikt wordt om mensen met een dwarslaesie de mogelijkheid te geven om zelf met een drone te racen.”

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier