AchtergrondTech

DJI Spark dankt intelligentie aan Myriad 2 vision processing unit van Intel

Twee weken geleden werd de DJI Spark geïntroduceerd, een zeer compacte drone die desgewenst bestuurd kan worden met alleen hand- en armgebaren. Daartoe is het toestel voorzien de Myriad 2 vision processing unit (VPU) van Movidius, onderdeel van Intel. In dit artikel lees je meer over deze bijzondere chip en hoe deze ervoor zorgt dat de Spark hand- en armbewegingen kan omzetten in stuurcommando’s.

Hand- en armgebaren herkennen

Voor wie de aankondiging van de Spark gemist heeft, eerst nog even de feiten op een rijtje. Niet alleen is de DJI Spark de kleinste drone die DJI ooit heeft ontwikkeld, met een gewicht van 300 gram is het ook meteen de lichtste drone uit het assortiment van DJI. Desondanks is de drone voorzien van een gestabiliseerde camera met een 1/2.3″ CMOS sensor, die filmt in 1080p HD of fotografeert met 12 megapixels. De drone kan worden bestuurd met alleen de DJI Go 4 app, eventueel in combinatie met een optionele controller, of met hand- en armgebaren.

Dat laatste is een absolute noviteit voor DJI. Nu was de Mavic Pro al in staat om automatisch een foto te maken als de gebruiker met de twee duimen en wijsvingers een kader gebaart naar de drone, maar de drone besturen middels gebaren, dat was er nog niet bij. Daar brengt de Spark dus verandering in: niet alleen kun je door het kader-gebaar een foto laten maken, ook kun je de drone middels armbewegingen om je heen laten navigeren, van je af laten vliegen of terug laten keren, om vervolgens op je handpalm te landen. Een en ander wordt gedemonstreerd in onderstaande video.

Myriad 2 VPU

Dat alles is mogelijk dankzij geavanceerde computer vision-chips die werden ontwikkeld door Movidius, tegenwoordig onderdeel van Intel. De Myriad 2 VPU die door dit bedrijf op de markt wordt gebracht maakt gebruik van geometric vision en deep learning algoritmes voor het verwerken van camerabeelden. Daardoor heeft de Spark volgens de ontwikkelaars niet alleen een idee van de omgeving, maar ook van de context waarin deze vliegt.

Anders gezegd: de drone analyseert niet alleen de commando’s die de bestuurder middels armgebaren maakt. Tijdens het vliegen tracht de drone ook een 3D representatie van de omgeving te creëren. Dat moet op basis van beperkte sensordata, want de Spark is niet voorzien van obstakelsensoren aan de achterzijde of zijkanten van het toestel, zoals bij de Phantom 4 Pro. In plaats daarvan maakt de VPU gebruik van beelden van de stereocamera’s aan de voorzijde van de Spark, door DJI het 3D Sensing System genoemd.

Meest intelligente drone

Volgens een woordvoerder van DJI is de Spark ondanks zijn geringe formaat door toepassing van de Myriad 2 VPU één van de meest intelligente drones op de markt. De chips zorgen niet alleen voor het herkennen van visuele stuurbewegingen, de chips dragen ook zorg voor functies zoals ActiveTrack, TapFly en Obstacle Detection, zoals we die al kennen van eerdere DJI drones. Al deze features zijn gebaseerd op realtime beeldverwerking door de chips van Movidius/Intel.

De Myriad 2 VPU wordt overigens niet alleen in de drones van DJI verwerkt. Ook Google maakt gebruik van de computer vision-chips van Movidius, onder andere voor het analyseren van de inhoud van digitale opnamen. Daardoor kunnen bijvoorbeeld automatisch verschillende personen herkend worden op foto’s.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier