Productnieuws

Tweemotorige fixed-wing drone van Horizon Hobby stijgt op als multirotor

Een fixed-wing drone die verticaal kan opstijgen en landen als een multirotor: een paar jaar geleden werd een dergelijk concept voor het eerst beschreven in wetenschappelijke studies, en nu kun je een toestel met deze functionaliteit voor slechts 150 dollar kopen, in de vorm van de E-flite X-VERT VTOL van Horizon Hobby. Zo snel gaan de ontwikkelingen momenteel.

Verticaal opstijgen en landen
Normaal gesproken zijn fixed-wing drones en multirotors amper met elkaar te vergelijken. Het is alsof je een Cessna naast een helikopter zet en dan overeenkomsten gaat zoeken. Toch zijn er fixed-wing drones die de mogelijkheid van vertical take off and landing (VTOL) bieden, dankzij een slimme plaatsing van de aandrijving en natuurlijk een flight computer die veel aerodynamisch rekenwerk voor zijn rekening neemt.

De X-VERT VTOL van Horizon Hobby is zo’n drone. Het vleugelvormige toestel plaats je voor het opstijgen met de neus omhoog op de grond. Twee propellers zorgen er vervolgens voor dat de drone verticaal opstijgt, net zoals een multirotor. Maar eenmaal in de lucht kun je met een druk op de knop omschakelen naar Airplane Stability Mode, waarna de X-VERT VTOL automatisch kantelt en als een vliegtuig verder vliegt.

Horizontale snelheid
Het spreekt voor zich dat je voor dat laatste wel de ruimte moet hebben. Want zodra de X-VERT overgaat op de vliegtuigstand moet de drone flink wat horizontale snelheid hebben om voldoende draagvermogen te kunnen ontwikkelen. Dankzij de flight computer hoef je als piloot niet te beschikken over ontwikkelde vliegvaardigheden, want de drone zorgt er zelf voor dat het toestel niet overtrekt tijdens het maken van een bocht en zal zich automatisch weer recht trekken als je de sticks loslaat.

Gevorderde piloten kunnen ervoor kiezen om wat meer controlemogelijkheden te krijgen. Daarvoor biedt de drone een Acro Mode, waarin je allerlei acrobatische stunts kunt uithalen. Ook FPV vliegers komen aan hun trekken, want de drone is desgewenst te voorzien van een FPV camera die tijdens het omschakelen van vliegmodus meedraait met de oriëntatie van het toestel. Deze camera moet je dan wel nog los aanschaffen, want hij wordt niet standaard meegeleverd.

Op twee manieren landen
Landen kan op twee manieren. Ofwel je schakelt de X-VERT VTOL na het vliegen over op Multirotor Stability Mode, waarna je langzaam en beheerst verticaal kunt landen, net zoals een multirotor. Maar je kunt het toestel ook een buiklanding laten maken als deze nog in Airplane Stability Mode staat. Het spreekt voor zich dat je dat alleen op een geschikte ondergrond moet doen.

De basisuitvoering van de X-VERT VTOL kost 150 dollar en is vooruit te bestellen op de website van Horizon Hobby. Het toestel is vooral bedoeld als fun-drone, niet zozeer voor serieus fotografie- of filmwerk. Maar we kunnen ons voorstellen dat het concept van VTOL te zijner tijd ook in andere, serieuzere drones terug te vinden zal zijn, want dankzij een vleugelprofiel is er een veel groter vliegbereik mogelijk, iets wat voor sommige toepassingen goed van pas komt.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

1 gedachte over “Tweemotorige fixed-wing drone van Horizon Hobby stijgt op als multirotor

  • Noem nou niet alles een ” drone ” , dit is een modelbouw vliegtuig .
    Gr, Arie

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier