‘AED-drone veel sneller op locatie dan ambulance’

Een drone voorzien van een defibrillator kan veel sneller bij iemand die getroffen is door hartfalen komen dan een reguliere ambulance. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek, waarvan de resultaten zojuist zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. De levensreddende drone kan in een gebied van 12 vierkante kilometer binnen 1 minuut ter plaatse zijn. Daardoor zou de overlevingskans van iemand met hartfalen omhoog kunnen van 8 tot 80%.

18 testvluchten in Stockholm
Het onderzoek werd uitgevoerd in de Zweedse stad Stockholm. Daar werden 18 testvluchten uitgevoerd met de drone, naar locaties waar eerder in het echt een melding werd gemaakt van hartfalen. Tegelijkertijd werd ook een ambulance op pad gestuurd, om een goede vergelijking te kunnen maken. Het testgebied had een straal van 10 kilometer.

Wat blijkt: de drone is veel sneller. Gemiddeld duurde het slechts 3 seconden om de drone na een inkomende melding op te laten stijgen, terwijl de ambulance 3 minuten nodig had om weg te komen. In totaal had de ambulance gemiddeld 22 minuten nodig om op de plek van de melding te komen, tegenover slechts 5 minuten en 22 seconden voor de drone. Gemiddeld arriveerde de drone 16 minuten en 39 seconden eerder dan de ambulance.

Volgens de ontwikkelaar van de drone, die een AED met een gewicht van 0,8 kg kan vervoeren, zijn er alleen al in de Europese Unie per jaar zo’n 800.000 mensen die getroffen worden door een hartstoornis. “Daarvan overleeft slechts 8%. Dat kan omhoog naar 80% als er tijdig adequate hulp wordt geboden. Iemand is na een hartstilstand binnen vier tot zes minuten hersendood. Dan is een aanrijtijd van meer dan 10 minuten dus veel te lang.”

Praktijkvergelijking
Het is voor het eerst dat er een praktijkvergelijking is gemaakt tussen responstijden van een AED drone en een ambulance. Eerder werd onder andere in Nederland geëxperimenteerd met een AED-drone, maar dat bleef bij een proof of concept. Er zijn ook nog flink wat hobbels te nemen voordat dergelijke drones ingezet kunnen worden, niet alleen op het gebied van regelgeving, maar ook als het gaat om weersomstandigheden en de daadwerkelijke inzet van de AED.

In het geval van de Zweedse studie werd er alleen bij mooi weer gevlogen, en er werd verder niet onderzocht wat er moest gebeuren nadat de drone geland was. Daar zou dan namelijk iemand aanwezig moeten zijn die de AED kan bedienen. Maar ook daar wordt aan gewerkt; de AED drone zou voorzien kunnen worden van een live audioverbinding met een getrainde operator, die een omstander vervolgens instructies geeft over het gebruik van de defibrillator. Het onderzoeksteam streeft ernaar om de drone over twee jaar operationeel te hebben.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier