Nieuws

Burgemeester Terschelling bezorgd om vele drones boven Oerol

Momenteel vindt op Terschelling het jaarlijks terugkerende Oerol Festival plaats. Veel festivalgangers hebben dit jaar hun drone meegenomen naar het waddeneiland, en er wordt dan ook volop vanuit de lucht gefilmd en gefotografeerd. De burgemeester van Terschelling waarschuwt echter dat een flink deel van het eiland verboden is voor drones, namelijk het gebied rondom de landingsplaats voor de waddenhelikopter.

No-fly zone

Nabij het plaatsje Midsland op het westelijke deel van Terschelling is een landingsplaats voor een helikopter, die onder andere ingezet wordt voor het vervoeren van patiënten naar het vasteland. Rondom Midsland is er dan ook een no-fly zone ingesteld, die onder andere Midsland aan Zee, het bedrijventerrein op West, Lies aan de oostzijde en de Waddenzee ten zuiden van de helilandingsplaats behelst. Op vliegjedroneveilig.nl is de ligging en omvang van de no-fly zone precies te bekijken.

De no-fly zone op Terschelling. Bron: vliegjedroneveilig.nl

Toch worden er regelmatig drones gesignaleerd binnen die no-fly zone. Burgemeester Bert Wassink heeft daarom een waarschuwing laten uitgaan via Twitter, en ook is er inmiddels een fotograaf op zijn vingers getikt die zijn drone liet vliegen in de no-fly zone. Buiten de no-fly zone is het vliegen met drones gewoon toegestaan, mits men de gebruikelijke regels in acht houdt.

Piloten extra alert

Carin Kaagman van de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân (RAV) verklaart dat de drones nog niet voor gevaarlijke situaties hebben gezorgd. “Piloten weten dat ze bij evenementen als Oerol extra alert moeten zijn op drones.”

Oerol duurt nog tot en met 18 juni.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

4 gedachten over “Burgemeester Terschelling bezorgd om vele drones boven Oerol

 • Het begint bij de winkel die ze verkoopt.
  De speciaalzaken weten wat ze verkopen en geven de klant info mondeling en op papier wat de regels zijn voor het vliegen van een drone.
  Maar er zijn te veel winkels waar ze alles verkopen en geen kennes van zaken hebben, zeggen rustig dat je er zo mee kan vliegen.
  Winkels die drone’s verkopen moeten verplicht worden goede info te geven over de regels voor het vliegen van een drone, heel veel mensen die een drone kopen die weten niet eens dat er regelgeving voor is ze zien het als een stukje speelgoed.

  Veel veilige en plezierige vluchten.

  Groet Jan Reus.

  Beantwoorden
 • Ik begrijp dat mensen graag hun camera’s en daarmee ook drone mee willen nemen naar een festival. Maar waar is het stukje “common sense” en zorgen dat je de regeltjes kent gebleven? Als ik naar Oerol, of welk festival dan ook ga zou ik ook best een drone mee willen nemen. Maar ik doe het niet, want de vraag is maar net of je eraan toe komt tijdens de drukte en het genieten. En common sense zegt mij dat mooie plaatjes van het festival toch niet lukken, want je mag immers niet boven het festival vliegen (onder andere vanwege mensenmassa’s) en de organisatie zal het ook niet zomaar toestaan.

  Beantwoorden
 • jelle cupido

  Het is geen toeval dat de No Fly zone precies bij onze Subsidie Bio Boertjes plaats vind! Terwijl dhr Wassink meld ten Oosten van Lies ? hier zit een groot stuk Polarisatie en Politiek achter ivm de lancering van de Weidevogel Drone door jelle cupido.. die gangbaar is en 8x meer en beter resultaat boekt kwa weidevogels resultaten dan als de Vogelpracht boeren!

  Beantwoorden
  • Avatar foto Wiebe de Jager

   Die no-fly zone betreft een cirkel met een standaard radius rondom de helihaven van Terschelling. Bovendien was deze no-fly zone er al lang voordat er überhaupt geëxperimenteerd werd met weidevogeldrones. Een beetje vergezocht dus om andere verbanden te leggen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier