Google test air traffic control-systeem voor drones 

Onlangs maakte e-commercegigant Amazon bekend te werken aan een eigen air traffic control (ATC)-systeem voor drones, en daar het is bedrijf niet de enige in: ook Google zegt te werken aan een systeem dat de vliegbewegingen van grote hoeveelheden drones in de gaten kan houden en ingrijpt wanneer nodig.

Het systeem maakt onderdeel uit van Project Wing, het programma waarbinnen Google experimenteert met zowel de hardware als software voor onbemande luchtvaartuigen. Om er in de toekomst voor te kunnen zorgen dat meerdere drones gelijktijdig op een veilige manier hun bestemming bereiken werkt Google aan een eigen UTM (UAS Air Traffic Management).

Test met drie drones

Tijdens een recente praktijktest van het Project Wing UTM werden een aantal drones de lucht ingestuurd, elk met een eigen missie. Het UTM zorgde er daarbij voor dat de drones bij elkaar uit de buurt bleven, niet per ongeluk door no-fly zones vlogen en obstakels onderweg vermeden. Bij deze test ging het maar om drie drones, maar in de toekomst kunnen dat er vele duizenden tegelijk zijn. Google is daarbij in het voordeel door het enorme serverpark en onwaarschijnlijke rekenkracht waar het bedrijf op elk moment over beschikt.

Daarmee treedt Google in de voetsporen van Amazon, dat ook aan een dergelijk systeem werkt. In het geval van Amazon gaat het vooral om het aansturen van delivery drones, terwijl de scope van Google wat breder lijkt te zijn: Google zou ook drones willen inzetten voor het snel updaten van informatie op Google Maps, om maar een voorbeeld te noemen (iets waar ook Apple drones voor wil inzetten).

Dynamisch reageren

Hoe dan ook zal het nog wel even duren voordat UTM-systemen zoals die van Google gemeengoed worden. Maar als het eenmaal zover is dan bestaat de kans dat drones meteen een heel stuk slimmer worden en veel dynamischer kunnen reageren op afwijkende situaties, doordat ze vanuit een centraal punt op de hoogte gehouden worden van tijdelijke obstakels of luchtruimbeperkingen.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier