DJI patenteert drone die hond uitlaat en drollen opveegt

Misschien ken je dat filmpje wel waarin een hond wordt uitgelaten door een drone. De video verscheen drie jaar geleden op internet en ging al snel viral. Het betrof natuurlijk een fake video, maar als het aan DJI ligt dan komt er op een goed moment wel zoiets als een hondenuitlaatdrone op de markt: het bedrijf heeft er in ieder geval een patent op aangevraagd.

In de gaten houden

In de patentaanvraag wordt een drone beschreven die een aantal taken kan uitvoeren. Zo zou de drone voorzien zijn van een camera die het huisdier in kwestie in de gaten houdt. Zodra het dier zich buiten een van tevoren ingestelde zone begeeft, onderneemt de drone actie, bijvoorbeeld door een geluid af te spelen en de eigenaar van het huisdier een seintje te geven.

Hond uitlaten

Ook zou de drone in staat zijn om met het dier een van te voren ingeprogrammeerde route af te leggen. Hierbij zou de hond middels een lijn aan de drone verbonden worden: precies zoals verbeeld werd in voorgenoemde video. Tijdens de wandeling zou het baasje op afstand via een ingebouwde speaker commando’s kunnen geven aan het dier. DJI beschrijft zelfs een drone met een display waarop het baasje zichtbaar is.

Mocht het dier in kwestie onderweg zijn behoefte doen, dan voorziet het patent ook in sensoren die de uitwerpselen detecteren en de coordinaten opslaan. Die worden dan doorgegeven aan het baasje, of aan een externe opruimdienst. Maar wellicht dat de drone ook zelf de viezigheid opruimt, want in de patentaanvraag wordt zelfs een robotarm besproken die de drol kan opvegen.

Breed toepassingsgebied

Het ligt niet voor de hand dat DJI binnen afzienbare termijn daadwerkelijk een hondenuitlaatdrone op de markt brengt. Toch zegt de patentaanvraag wel iets over de manier waarop DJI momenteel aan productontwikkeling doet: het bedrijf lijkt zich goed te beseffen dat drones een veel breder toepassingsgebied krijgen dan alleen het maken van mooie foto’s en filmpjes, en legt nu alvast een basis voor toekomstige ontwikkelingen.

Mocht je een idee willen krijgen van hoe de hondenuitlaatdrone eruit zou kunnen zien, bekijk dan onderstaande video waar we aan het begin van dit artikel al aan refereerden. DJI verwijst in haar patentaanvraag trouwens ook naar deze video.

Avatar foto

Wiebe de Jager

Wiebe de Jager (@wdejager) is oprichter van Dronewatch en auteur van de boeken Dronefotografie en Dronevideo's maken. Wiebe is A1/A2/A3 gecertificeerd dronepiloot en beschikt over een exploitatievergunning voor de Specific categorie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier