Preview

Eerste indruk van de DJI Spark: niet alleen voor ‘dronies’

Eind mei lanceerde DJI de Spark, meteen de kleinste drone die het Chinese bedrijf op de markt brengt. Dronewatch kreeg net voor het weekend een eerste exemplaar in handen; tijd voor een eerste indruk. Wij probeerden de versie zonder controller. Later volgt een volledige review van de Spark Fly More Combo, die compleet met controller wordt geleverd.

Klein en compact
De Spark is de compactste drone van DJI: hij weegt amper 300 gram, en meet zo’n 14 bij 14 bij 5 centimeter. De propellers zijn 11 cm lang, tegenover 21 cm bij de Mavic. In tegenstelling tot alle andere consumentendrones van DJI, wordt de Spark standaard zonder afstandsbediening geleverd. In het pakket van € 599 zit dan enkel een Spark, extra propellers en een micro-usb oplaadkabel. De Spark bedien je dan met een smartphone of tablet en de DJI Go app. De Spark bevat een echte mechanische twee-assige gimbal, zodat de beelden een stuk stabieler zijn dan die van de Yuneec Breeze of de Bebop van Parrot.

Je bedient de Spark met een smartphone of tablet: je selecteert het Spark-wifinetwerk op de smartphone en start daarna de DJI Go-app op om te vliegen met virtuele sticks. Net als bij de andere DJI-drones gebruik je de linkerstick om te stijgen, te dalen en om de as te draaien, en met de rechterstick vlieg je voor- of achteruit en zijdelings.

Je bedient de Spark met virtuele sticks in de DJI Go app

Wifi: 80 meter ver en 50 meter hoog
Naast het standaardpakket van € 599 is er ook een combo-pakket van € 799 dat onder andere een afstandsbediening bevat. Dronewatch.nl kon voorlopig enkel de versie zonder afstandsbediening uittesten. De Spark is dan beperkt tot een afstand van 80 meter ver en 50 meter hoog. Meer hoeft ook niet, want tijdens onze tests (met een iPhone 7 plus en een iPad Pro) was het wifi-signaal nét voldoende om zo ver te vliegen.

De Spark is uitgerust met een GPS- en Glonass-chip en dat merk je meteen bij het vliegen: het toestel blijft netjes in de lucht hangen en landt ook op precies dezelfde plaats. De drone is nog een stukje stiller dan de Mavic en we slaagden er in om snelheden van zo’n 3 m/s te halen. Stijgen en dalen gebeurde met maximaal 2 m/s. Met de afstandsbediening kan de Spark wel tot 14 m/s (50 kmh) vliegen en verticaal tot 3 m/s gaan. Onze accu ging zo’n 12 minuten mee bij het hoveren en een kleine 14 minuten tijdens normaal vliegen. Opladen kan enkel met de micro-usb kabel wanneer de accu in de drone zit; in het combo-pakket zit een aparte charging hub. Een micro-usb oplader is wel zo handig, want dit betekent dat je de accu ook kunt opladen met een usb-powerbank of zelfs in de auto onderweg.

De DJI Spark (rechts) is heel wat kleiner dan de toch al compacte Mavic Pro

Fixed focus
Opnames gebeuren in maximaal Full HD (1080p) bij 30 frames per seconde; filmen in 4K of met hogere framerates is dus niet mogelijk. Foto’s worden echter wel in een hoge resolutie gemaakt (12 megapixels). De video’s die we maakten waren netjes en stabiel, zelfs bij lichte wind. Een pluspunt tegenover de andere recente drones van DJI is dat de Spark terug met een fixed focus camera werkt – je hoeft dus niet manueel scherp te stellen als je van shot verandert, iets wat bij de Mavic soms problemen oplevert als je dit even uit het oog verliest. Wel lijken zowel de foto’s als de video’s een stukje softer en dus iets minder scherp dan bij de Mavic of Phantom 4.

Erg goed werken de interactieve features: we slaagden er telkens in om de drone te laten landen op de palm van onze hand, en ook opstijgen van op onze handpalm was geen probleem. De beeldherkenning (ingebouwd in de front sensor met obstakeldetectie) werkt ook goed, we konden de Spark onze hand laten volgen en een ‘dronie’ laten maken met een handbeweging. De app bevat ook nog een heel aantal andere automatisch vliegmodi, bijvoorbeeld rocket, helix of dronie. Dergelijke filmpjes zijn manueel niet eenvoudig te maken, maar automatisch zien ze er perfect uit. In de app kan je de gimbal ook verticaal bewegen door de smartphone te kantelen (dit is optioneel).

Een voorbeeldfoto gemaakt met de Spark

Eerste indruk: positief
Onze eerste conclusies zijn positief: de Spark is ideaal om mee op vakantie te nemen en om onopvallend rond te vliegen. De video’s en foto’s zijn van goede kwaliteit, en de mechanische gimbal maakt de beelden erg stabiel. Dat betekent dat je de Spark niet alleen voor het maken van drone selfies (‘dronies’) kunt gebruiken, maar er ook best aardige luchtfoto’s en -video’s mee kunt maken.

De afstandsbediening (door ons nog niet getest) is wel onmisbaar als je verder wil vliegen, tot een paar honderd meter. Wil je echter sneller of nog verder vliegen, of in 4K opnemen, dan is een Mavic Pro of Phantom 4 Pro beter geschikt. Binnenkort voelen we de Spark nogmaals aan de tand, maar dan de versie met losse controller. Bij die review kun je ook videobeelden verwachten die zijn opgenomen met deze drone.

Avatar foto

Frederick Gordts

Frederick Gordts is technologiejournalist en IT-ondernemer. Hij heeft een webshop met accessoires voor drones, waaronder antennes en onderdelen (www.maxxuav.eu), en neemt zijn eigen drone(s) overal mee naartoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte.

Open nieuwsbrief aanmeldformulier